Αναπτύσσοντας την φιλαναγνωσία - Η βιβλιοθήκη των Ι. Ε. Β.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

iev bibl

Η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας μπορεί να προσφέρει χαρά και απόλαυση στον αναγνώστη και πρόκειται για μία θεμιτή συμπεριφορά που αποκτάται μέσω μιας μακροχρόνιας και συστηματικής παιδείας που δεν έχει καταναγκαστικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα και καλλιεργείται από τη μικρή ηλικία, από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού κυρίως με το παράδειγμα των γονιών. Φυσικά, εξίσου σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στην προσέγγιση του παιδιού με το  λογοτεχνικό βιβλίο είναι το σχολείο, ο δάσκαλος, οι παιδικές και σχολικές βιβλιοθήκες.

Ο Ποσλάνιεκ θεωρούσε το σχολείο προνομιακό χώρο για την άσκηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βιβλίο και συμβάλλουν αποτελεσματικά στη θεμελίωση και ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας. Είναι γνωστό ότι η ανάγνωση λογοτεχνικών- και όχι μόνο- βιβλίων συμβάλλει στη συγκρότηση της προσωπικότητας του παιδιού, στην καλλιέργεια της γλωσσικής του έκφρασης, τον εμπλουτισμό των γνώσεων και κυρίως την αισθητική του καλλιέργεια

Έχει επισημανθεί από πολλούς μελετητές ότι καθοριστικός παράγοντας για την εδραίωση και ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας είναι η σωστή οργάνωση και λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης. Με αυτό το δεδομένο οι δασκάλες και οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας Ι. Σαφαρίκα- Ι. Μπαρμπαρούση αποφάσισαν να οργανώσουν τη δική τους σχολική δανειστική βιβλιοθήκη.

Έτσι από αρχές Μαρτίου, το δημοτικό σχολείο των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων διαθέτει τη δική του δανειστική βιβλιοθήκη, την οποία  ανέλαβαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας  « Βιβλία – βιβλιοθήκες» . Αφού συγκέντρωσαν τα βιβλία και τα ταξινόμησαν, οργάνωσαν το χώρο της βιβλιοθήκης ώστε να είναι ζεστός και φιλόξενος για τα παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού και του νηπιαγωγείου. Η σχολική βιβλιοθήκη είναι πλούσια σε ποικίλου περιεχομένου αναγνώσματα, ώστε να καλύπτονται τα αναγνωστικά ενδιαφέροντα όλων των παιδιών!

Ο χώρος της βιβλιοθήκης δεν είναι μόνο χώρος ανάγνωσης και δανεισμού. Μετατρέπεται σε χώρο πολιτισμού, μια γωνιά ανάπτυξης πολλών και ποικίλων δημιουργικών δραστηριοτήτων καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη πολλών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν και αναπτύσσουν την αγάπη των παιδιών για το διάβασμα ενώ συγχρόνως καλύπτουν πληροφοριακές, μορφωτικές και ψυχαγωγικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, στο χώρο αυτό τα παιδιά μπορούν όχι μόνο να διαβάσουν, αλλά και να περάσουν ευχάριστα τα διαλείμματά τους  ζωγραφίζοντας ή παίζοντας με επιτραπέζια παιχνίδια.

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά υπό την επίβλεψη των μαθητών της Ε΄ τάξης και οι μαθητές μπορούν να δανείζονται από ένα  έως τρία βιβλία για ορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ανατέθηκε στα ίδια τα παιδιά ο ρόλος του βιβλιοθηκάριου καθώς μετατρέπει το παιδί σε ενεργητικό αναγνώστη και το βοηθά να αποκτήσει καλές συνήθειες ως προς τη χρήση και συντήρηση των βιβλίων και υπευθυνότητα όσον αφορά το δανεισμό και το σεβασμό για τα πράγματα που μας περιβάλλουν.