ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ
Εβδομάδα θεάτρου θα διοργανώσουν η ΚΕΠΑ Βέροιας και το ΔΗΠΕΘΕ, από την Δευτέρα 24 έως Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 , στη «Στέγη» και στο Χώρο Τεχνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και εορτάζεται στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου εκπροσωπεί για τη θεατρική κοινότητα μια ευκαιρία υπενθύμισης της ετερότητας αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης και προώθησης του αντίκτυπου που αυτή έχει στις σύγχρονες κοινωνίες.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου τιμά κάθε χρόνο αυτή την παγκόσμια γιορτή καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει το μήνυμα. Το μήνυμα μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη) αλλά και θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. Το ΔΙΘ έχει ως στόχο να προωθεί τις εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.
Από το 2013, τα Εθνικά Κέντρα και τα Συνεργαζόμενα Μέλη του ΔΙΘ σε όλο τον κόσμο ζητούν από διακεκριμένες θεατρικές προσωπικότητες της χώρας τους να διαβάσουν το μήνυμα στη γλώσσα (γλώσσες) τους. Οι οπτικογραφημένες αυτές αναγνώσεις αναρτώνται στις ιστοσελίδες των Κέντρων και του ΔΙΘ και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (YouTube, Facebook) στις 27 Μαρτίου.
Από τον Ζαν Κοκτώ έως την Αριάν Μνουσκίν, περνώντας από τον Άρθουρ Μίλλερ στον Πήτερ Μπρουκ, από τον Ευγένιο Ιονέσκο στον Άρθουρ Μίλλερ, από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στον Ζαν Κοκτώ, οι κάλλιστοι θεατρικοί καλλιτέχνες έγιναν μέρος των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και αυτή η χρονιά δεν απετέλεσε εξαίρεση με τη συμμετοχή του Brett Bailey.
Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2014 από τον Brett Bailey
Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία, εκδηλώνεται το ακαταμάχητο Πνεύμα της Παράστασης.
Κάτω από δέντρα σε μικρά χωριά και επάνω σε υψηλού επιπέδου τεχνολογίας σκηνές σε παγκόσμιες μητροπόλεις· σε σχολικές αίθουσες και σε γήπεδα και ναούς· σε φτωχογειτονιές, σε αστικές πλατείες, σε κοινοτικά κέντρα και υπόγεια στα κέντρα μεγάλων πόλεων, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να επικοινωνήσουν μέσα στους εφήμερους θεατρικούς κόσμους που δημιουργούμε, για να εκφράσουμε την ανθρώπινή μας πολυπλοκότητα, την ετερότητά μας, το ότι είμαστε τρωτοί, χρησιμοποιώντας τη ζωντανή μας σάρκα, την ανάσα μας, τη φωνή μας.
Μαζευόμαστε για να κλάψουμε και να θυμηθούμε, για να γελάσουμε και να αναπολήσουμε· να μάθουμε και να επιβεβαιώσουμε και να φανταστούμε. Για να θαυμάσουμε την άψογη τεχνική επιδεξιότητα και να ενσαρκώσουμε τους θεούς. Για να μας κόβεται η ανάσα από την ικανότητά μας για ομορφιά και συμπόνια και τερατωδία.
Ερχόμαστε για να τονωθούμε και για να πάρουμε δύναμη. Για να γιορτάσουμε τον πλούτο των ποικίλων πολιτισμών μας και να διαλύσουμε τα σύνορα που μας χωρίζουν.
Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία, εκδηλώνεται το ακαταμάχητο Πνεύμα της Παράστασης. Γεννημένο μέσα από την κοινότητα, φοράει τις μάσκες και τα κοστούμια των ποικίλων παραδόσεών μας. Αξιοποιεί τις γλώσσες μας και τους ρυθμούς μας και τις κινήσεις μας και ανοίγει ένα χώρο ανάμεσά μας.
Και εμείς, οι καλλιτέχνες που εργάζονται με αυτό το αρχαίο πνεύμα, αισθανόμαστε την ανάγκη να το διοχετεύσουμε μέσα από τις καρδιές μας, τις ιδέες μας και τα σώματά μας, για να αποκαλύψουμε τις αλήθειες μας σε όλο τους τον υλισμό και το ακτινοβόλο μυστήριό τους.
Μα, σε αυτή την εποχή που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν και υποφέρουν κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα και ληστρικά καπιταλιστικά συστήματα και αναγκάζονται να φύγουν μακριά από τις συγκρούσεις και τις κακουχίες· σε αυτή την εποχή όπου παραβιάζεται η ιδιωτική μας ζωή από μυστικές υπηρεσίες και λογοκρίνονται αυτά που λέμε από παρεμβατικές κυβερνήσεις· όπου δάση καταστρέφονται, είδη εξαφανίζονται και ωκεανοί δηλητηριάζονται: Τι πραγματικά αισθανόμαστε την ανάγκη να αποκαλύψουμε;
Σε αυτό τον κόσμο της άνισης κατανομής εξουσίας, στον οποίο διάφορες ηγεμονικές τάξεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι ένα έθνος, μία φυλή, ένα φύλο, μία σεξουαλική προτίμηση, μία θρησκεία, μία ιδεολογία, ένα πολιτισμικό πλαίσιο είναι ανώτερο από τα άλλα, ευσταθεί πράγματι να επιμένουμε ότι οι τέχνες θα πρέπει να αποδεσμευτούν από τα κοινωνικά θέματα;
Τι κάνουμε εμείς, οι καλλιτέχνες των ανοιχτών χώρων και των σκηνών, συμμορφωνόμαστε στις εξαγνισμένες απαιτήσεις της αγοράς ή χρησιμοποιούμε τη δύναμη που διαθέτουμε: για να καθαρίσουμε ένα χώρο στις καρδιές και τα μυαλά της κοινωνίας, να μαζέψουμε τους ανθρώπους γύρω μας, να εμπνεύσουμε, να μαγέψουμε και να πληροφορήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα κόσμο ελπίδας και ανοιχτόκαρδης συνεργασίας;
Ποιος είναι ο Brett Bailey
Ο Brett Bailey είναι ένας νοτιοαφρικανικής καταγωγής θεατρικός συγγραφέας, σχεδιαστής, σκηνοθέτης, δημιουργός θεατρικών παραστάσεων με κατασκευές και καλλιτεχνικός διευθυντής του THIRD WORLD BUNFIGHT. Εργάστηκε στη Νότιο Αφρική, στη Ζιμπάμπουε, Ουγκάντα, Αϊτή, Κονγκό, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη.
Τα φημισμένα εικονοκλαστικά, θεατρικά του έργα, που θέτουν ερωτήματα στη δυναμική του μετααποικιακού κόσμου, περιλαμβάνουν τα BIG DADA, IPI ZOMBI?, iMUMBO JUMBO, medEia και ORFEUS. Οι παραστάσεις του με κατασκευές περιλαμβάνουν τα EXHIBITs A & B.
Τα έργα του παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη, Αυστραλία και Αφρική και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών το χρυσό μετάλλιο για τον σχεδιασμό στην Prague Quadrennial (2007). Προήδρευσε της κριτικής επιτροπής της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής/ Prague Quadrennial 2011 και ήταν ένας από τους κριτές στον διαγωνισμό 'Music Theatre Now' του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου τον Μάρτιο 2013.
Σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του World Summit on Arts and Culture στο Γιοχάνεσμπουργκ (2009) και από το 2006 έως το 2009 τις τελετές έναρξης του Harare International Festival of the Arts. Από το 2008 έως το 2011 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του South Africa's only public arts festival, 'Infecting the City', στο Κέιπ Τάουν. Το 2014 επιλέγηκε ως ο συγγραφέας του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Δευτέρα 24 Μαρτίου
«Όπερα του ζητιάνου» από την ομάδα Passatempo
Μια μουσική παράσταση για τον έρωτα, την εξουσία, τη φτώχεια και τη διαφθορά, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Τζον Γκέι.
Η Όπερα του ζητιάνου δεν έχει καμιά σχέση με τις συνηθισμένες όπερες, εκτός ίσως από την άφθονη μουσική. Στην ουσία πρόκειται για μια παρωδία όπερας, όπου μια ερωτική ιστορία σχολιάζεται μουσικά μέσα από ρυθμούς που παραπέμπουν σε σύγχρονα ακούσματα: μπλουζ, τζαζ, σουίνγκ, αλλά και ποπ λαϊκά, ζεμπέκικα και χαρσιλαμάδες, ακόμα και ρεμπέτικα.
Παίζουν: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Νάντια Δαλκυριάδου, Κυριάκος Δανιηλίδης, Θανάσης Κριτσάκης
και οι μουσικοί: Δημήτρης Βαλιώτης (κρουστά), Αλκυόνη Θηλυκού (πιάνο), Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί)
Διασκευή-σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου. Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα. Ήχος: Αλέξανδρος Καντόρος
Φουαγιέ Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, ώρα 9.00μ.μ
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Τρίτη 25 Μαρτίου
«Εις τους πέντε δρόμους» από την ομάδα "NoVAN theatre group"
Ο νεαρός Ασημάκης Ιορδάνογλου γυαλίζει παπούτσια εις το κέντρον της Αθήνας, κάπου στα 1947.Ο Θανάσης Μελέγκογλου, ιδιοκτήτης του χορευτικού κέντρου «Εις τους πέντε δρόμους», περνά την ημέραν εκείνην απο τη φτωχογειτονιά. Η τιμιότις του λουστράκου μας θα τραβήξει την προσοχήν του λαϊκού επιχειρηματία Θανάση κι η γνωριμία τούτη θα γίνει η αρχή για ένα ταξίδι κωμικόν, μα και συνάμα δακρύβρεχτον, που θα ξυπνήσει μνήμας και θα αποκαλύψει μυστικά.
Συντελεσταί
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου
Βοηθ. Σκηνοθέτη-Θεατρικό τραγούδι: Κωνσταντίνος Μελίδης
Σκηνικά- Κοστούμια: ΝόVAN theatre group
Γραφιστική Επιμέλεια: Γεώργιος Δερνίκας
Βοηθοί παραγωγής: Gilles Drag, Νταίζυ Σερδάρη
Παίζουν οι ηθοποιοί
Μάρα Γαβριηλίδου, Νίκος Ταπλίδης, Μαρία Παπαγιαννάκη, Πέτρος Μαλιάρας, Ελένη Νανούδη, Γεώργιος Δερνίκας, Ζωή Κατσιλέρου
Παίζουν οι μουσικοί
Άγγελος Μπουρνάς, Πάνος Χαραλαμπίδης
Κωμικόν δράμα πρόζης και ρεμπέτικης μουσικής σε κείμενα σκηνοθεσία: Λένας Πετροπούλου
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, ώρα 9.00μ.μ
είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.
Τετάρτη 26 Μαρτίου
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ/κλιμάκιο Μακεδονίας Θράκης
«Ο Έβρος απέναντι» των Ρέππα – Παπαθανασίου
Λίγα λόγια για το έργο
Τέσσερις άνεργοι Έλληνες κατοικούν στις παρυφές της «ευμάρειας». Θεατές και παρείσακτοι της ευρωπαϊκής μας βιτρίνας. Τέσσερις Ευρωπαίοι δεύτερης ταχύτητας. Και ξαφνικά στο περιβάλλον τους εισβάλλει ένας ξένος. Ένας Κούρδος πρόσφυγας. Ένας απροστάτευτος. Ένας πολίτης τέταρτης κατηγορίας. Το κείμενο των Παπαθανασίου- Ρέππα διερευνά μια πικρή αλήθεια της σύγχρονης πραγματικότητας: πώς και γιατί τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα, διαφορετικά αιτήματα, διαφορετικά αδιέξοδα και για εντελώς διαφορετικούς λόγους ο καθένας, συντονίζονται και συμπλέουν με το υπόγειο ρεύμα του ρατσισμού, που διατρέχει και διαβρώνει την κοινωνία μας.
Χώρος Τεχνών, Ώρα 20.00
Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Ομαδικά – ανέργων: 8 ευρώ
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ
Προπώληση : Κ.Ε.Π.Α + βιβλιοπωλείο Επίκαιρο
Πέμπτη 27 Μαρτίου
« Λόγια της ποταμίδας » από την ομάδα Novan Theater Group
Ένα παραδοσιακότροπο, μουσικό παραμύθι λόγου, συμβολικών εικόνων και ζωντανής μουσικής. Επτά ηθοποιοί και μουσικοί, σε αρμονική συνύπαρξη επί σκηνής, ζωντανεύουν εν ρυθμώ την ιστορία της ποταμίδας, ενός μικρού ωδικού πουλιού που ζεί πλάι στα ποτάμια και τραγουδά για την αγάπη της. Το έμμετρο κείμενο, οι μουσικές ατμόσφαιρες και τα πρωτότυπα τραγούδια, το χιούμορ και οι αφαιρετικές εικόνες συνθέτουν τον καμβά μιας συγκινητικής ιστορίας αγάπης, όπου τα αιώνια σύμβολα του Έρωτα, του Θανάτου, της Πίστης και της Ελπίδας στήνουν το μυστηριακό χορό τους.
Συντελεστές
Κείμενο-Σκηνοθεσία : Λένα Πετροπούλου
Κινησιολογία-Βοηθ.σκηνοθέτη : Τάσος Παπαδόπουλος
Πρωτότυπη μουσική : Αλέξανδρος Ιωάννου (κρουστά), Ζωή Κατσιλέρου (ακορντεόν), Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί), Gilles Drag (μπάσο), Πάνος Χαραλαμπίδης (κιθάρα)
Σκηνικά -κοστούμια-παραγωγή : Νovan Theater Group
Επιμέλεια σκηνικών : Τάσος Παπαδόπουλος
Επιμέλεια κοστουμιών : Άννα Γαλοπούλου
Φωτισμοί : Πέτρος Μαλιάρας
Παίζουν: Γεώργιος Δερνίκας, Καρολίνα Ρήγα, Ζωή Κατσιλέρου, Γιάννης Μαστρογιάννης, Αλέξανδρος Ιωάννου, Πάνος Χαραλαμπίδης, Gilles Drag
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, ώρα 9.00μ.μ
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Παρασκευή 28 Μαρτίου
«Ματωμένος Γάμος» του Federico Garcia Lorca από τον Όμιλο Φίλων Θεάτρου
Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια Βιβη Νικοπουλου
Σκηνικα Ισαβελλα Κωνσταντουδη-Γολσουζιδης Κώστας
Κοστουμια-Ομαδικη συνεργασια
Βοηθος σκηνοθετη-Υποβολειο-Ευα Δουλγερογλου
Παίζουν οι:
Κατια Κουπιδου-Μάνα
Δεσποινα Γιαγκογλου-Νύφη
Ελενη Καραιωσηφ-Πεθερά
Κλειω Τσιαμητρου-Γυναικά του Λεοναρδο
Εφη Κουσιδου-Δουλα
Κατερινα Σαμαρτζιδου-Γειτόνισσα
Παρης Γιδιωτης-Λεοναρδο
Κωστας Μπρουγκας-Γαμπρός
Στεφανος Γαιτανος-Πατέρας της νύφης
Στρατης Χατζογλου-Φεγγάρι
Μαρια Αλαφατζανη-Θάνατος
Αντωνης Καισιδης-πρωτος ξυλοκόπος-καλεσμένος
Κων/νος Βολκος-δεύτερος ξυλοκόπος-παλικάρι
Κικη Ταραλα Αναστασια Τσιμοπουλου Ιωαννα Παπαγιαννακη-φίλες της νύφης
Σεβαστη Μυριδου-Καλεσμένη
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, ώρα 9.00μ.μ
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Σάββατο 29 Μαρτίου
Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά Δ', Ε' και Στ' Δημοτικού
"Ζωντανεύουμε τις Ιστορίες"
Ελάτε να δώσουμε φωνή σε μικρές ιστορίες και να τις ζωντανέψουμε μέσα από ποικίλες τεχνικές του θεάτρου.
Με την καθοδήγηση των:
Αρετή Πουλατσίδου, Εμψυχώτρια θεάτρου
Πέτρος Μαλιάρας, Ηθοποιός, Εμψυχωτής θεάτρου, Υπεύθυνος τμημάτων θεατρικής υποδομής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
Φουαγιέ Αντωνιαδείου Στέγης, ώρα 11.00π.μ είσοδος ελεύθερη
Κυριακή 30 Μαρτίου
«Κάτω από το Γαλατόδασος» από την ομάδα Angelus Novus
«Ένα έργο για φωνές», κύκνειο άσμα του σημαντικού ουαλού ποιητή Ντύλαν Τόμας (1914-1953)
Έργο προορισμένο για το ραδιόφωνο, που πολύ γρήγορα το διεκδίκησε η σκηνή, το Κάτω από το Γαλατόδασος περιγράφει με ανεπανάληπτο τρόπο, μέσα από αφηγήσεις, διαλογικές σκηνές και τραγούδια, μια μέρα από τη ζωή των κατοίκων ενός φανταστικού παραθαλάσσιου ουαλέζικου χωριού, του Χλαρέγκιμπ.
Ιδιαίτερο χωριό, κάτοικοι ιδιαίτεροι, στα όρια της ηθικής αλλά και στα όρια της τρέλας, ιδωμένοι μέσα από ένα βλέμμα που δεν κρίνει ούτε καταδικάζει, αλλά που αγκαλιάζει και αποδέχεται όλες τις παραξενιές, τα ελαττώματα και τις αποτυχίες με κατανόηση, συμπόνοια και καλοπροαίρετο χιούμορ.
Είναι ίσως το μοναδικό έργο που μας δίνει μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να είναι η ευτυχία χωρίς να γίνεται ανιαρό, χάρη στην οργιαστική ποίησή του, την υψηλή αίσθηση του κωμικού που το διατρέχει, τη χαρά της ζωής που καταφέρνει να μεταδώσει.
Το Γαλατόδασος είναι αυτό που έχουμε για πάντα χάσει, ή μάλλον αυτό που θάψαμε βαθιά μέσα μας, αυτό που μέσα μας έχει δραματικά απομακρυνθεί. Ο παράδεισος ή η αθωότητα. Η αγάπη ή η τρέλα. Η ελευθερία. Η πρώτη ποίηση της ζωής.
Μια παράσταση αστεία και ποιητική όπου όλα φτιάχνονται από τους ηθοποιούς: ήχοι, μουσικές, τραγούδια, σκηνές. Μια παράσταση από ανθρώπους για ανθρώπους. Μια παράσταση επίκαιρη εξ αντιδιαστολής.
η ταυτότητα της παράστασης
συντελεστές:
συγγραφέας: Ντύλαν Τόμας
μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
σκηνικά-κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
μουσική: Κωστής Βοζίκης
επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Μπάρμπα
φωτισμοί: Έλενα Κώτση
βοηθός σκηνοθέτη / χειρισμός κονσόλας φώτων: Χρήστος Τζιούκαλιας
βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία
παίζουν:
Δανάη Κλάδη
Χρήστος Μαστρογιαννίδης
Αναστασία Μιροσνιτσένκο
Ορέστης Παλιαδέλης
Χρήστος Παπαδόπουλος
Μαρία Ιωάννα Παπαθανασίου
Αναστάσης Δημήτρης Ροϊλός
Στεργιάνα Τζέγκα
φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καντόρος
σχεδιασμός διαφημιστικού υλικού: Αμαρυλλίς Κόκκου
η παράσταση είναι ενταγμένη στο θεσμό «Ευριπίδεια» και χορηγείται από την Π.Κ.Μ
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, ώρα 9.00μ.μ
Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες για παραστάσεις-κρατήσεις θέσεων- συμμετοχή στο θεατρικό εργαστήρι στα τηλ.
2331078120 Νανά Καραγιαννίδου και 2331078142 Κατερίνα Γρηγοριάδου (υπεύθυνες προγράμματος) και απογευματινές ώρες 2331078100 – Γραμματεία Χώρου Τεχνών
Την εβδομάδα θεάτρου υποστηρίζουν οι :
Όμιλος Φίλων Θεάτρου κ Τεχνών Βέροιας και ο Π.Γ.Σ Βέροιας «ο Προμηθέας».