Νάουσα: Pulsars: οι …«τροβαδούροι» του Σύμπαντος!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Συνεχίζεται η σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας. Η επόμενη ομιλία του επιτυχημένου κύκλου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 20:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών με τίτλο: «Pulsars: οι …«τροβαδούροι» του Σύμπαντος!». Ομιλητής θα είναι ο κ. Χρίστος Ξενάκης, καθηγητής φυσικής.

Βιογραφικό ομιλητή

Γεννήθηκε στο Βόλο όπου παρακολούθησε εγκύκλια μαθήματα στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης. Σπουδές στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Φυσικών Επιστημών και Διδακτορικό δίπλωμα στη Φυσική. Εξειδικεύσεις στο Παρίσι και στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας.
Έχει διδάξει στη Μέση Εκπαίδευση ως Καθηγητής Φυσικής και υπήρξε Διευθυντής Λυκείου και Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών. Έχει υπηρετήσει ακόμη ως Καθηγητής Φυσικής και Συντονιστής του Τομέα Φυσικών Επιστημών στο European School of Brussels III. Έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως Εξωτερικός Ερευνητής, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως διδάσκων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και ως διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα (60) ερευνητικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά με κριτές και έχει συμμετάσχει ως Εισηγητής σε πολλά Πανελλήνια, Διεθνή και Παγκόσμια Συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Έχει επίσης συγγράψει δέκα (10) εκπαιδευτικά βιβλία για μαθητές και φοιτητές καθώς και δύο επιστημονικά συγγράμματα για εξειδικευμένο αναγνωστικό κοινό. Είναι μέλος της Ε.Ε.Φ. και της Α.Ε.D.E. καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (Αντιπρόεδρος).

Περίληψη Ομιλίας

Θα γνωρίσουμε μια κατηγορία «εξωτικών» αντικειμένων του Σύμπαντος, τους Pulsars. Θα δώσουμε απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:
α) Τι είναι οι pulsars;
β) Πότε και ποιοι τους πρωτοπαρατήρησαν;
γ) Πώς δημιουργήθηκαν;
δ) Ποιος ο μηχανισμός της ηλεκτρομαγνητικής εκπομπής τους;
ε) Ποιες κατηγορίες pulsars είναι σήμερα γνωστές;
στ) Ποια η χρησιμότητα της βαθύτερης γνώσης των pulsars;
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση μιας ειδικής κατηγορίας pulsars, στους magnetars, με τα τερατώδη μαγνητικά πεδία που διαθέτουν και τη φονική ακτινοβολία που παράγουν και εκπέμπουν!
Στο τέλος θα ακουστεί και η… μουσική των pulsars όπως αυτή προκύπτει από την αναλογική υποβάθμιση των ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων που εκπέμπουν μεμονωμένοι pulsars ή εκατοντάδες μαζί από διάφορα σφαιρωτά σμήνη. Η «σύνθεση» μέσω Η/Υ είναι εντυπωσιακή! Φαίνεται ότι το Σύμπαν μας… τραγουδάει!
Φυσικά, η όλη παρουσίαση θα γίνει μέσω διαφανειών και animations για την καλύτερη κατανόηση των περίεργων αυτών «αντικειμένων».