"Η Στέψη της Ποππαίας" στην Γκαλερί Παπατζίκου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

potapia

Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ παρουσιάζει στις 22 Μαρτίου το νέο έργο του Τάσου Πρωτοψάλτου «Η Στέψη της Ποππαίας» βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Claudio Monteverdi.

Ο δραματουργικός άξονας περιστρέφεται γύρω από τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα της Ποππαίας και δομείται με βάση το τρίπτυχο εκκίνηση, αναρρίχηση, στέψη
το οποίο χαρακτηρίζει την πορεία της μέσα στην όπερα. Στην εκθεσιακή διάσταση του έργου παρουσιάζεται η μεταγραφή της δραματουργίας με εικαστικούς όρους μέσω μίας επιτελεστικά σωματικής σκηνογραφίας/ενδυματολογίας με τη μορφή μίας εγκατάστασης για κοστούμι και σοπράνο και σχεδίων.

ΤΑΣΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ

Γεννήθηκε το 1980 στη Βέροια. Σπούδασε Σκηνογραφία/Ενδυματολογία, Παραστατικές Τέχνες, Κινηματογράφο και Καλές Τέχνες. Υπήρξε υπότροφος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ρώμης και του Sannio Film Festival. Το έργο του περιλαμβάνει Σκηνογραφία/Ενδυματολογία για Όπερα, Θέατρο και Μπαλέτο. Έχει συμμετοχή σε διεθνείς λυρικές παραγωγές. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σχέσεις Παραστατικών και Εικαστικών Τεχνών, στην εικαστική μεταγραφή της δραματουργίας στο πλαίσιο του παραστατικού φαινόμενου καθώς και στην Ιστορία της Όπερας με έμφαση στο σκηνογραφικό και ενδυματολογικό λεξιλόγιο αυτής στο πέρασμα των εποχών. Διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει διδάξει, δημοσιεύσει και παρουσιάσει διαλέξεις διεθνώς.