ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: " Ο κ. Τζιτζικώστας θέλει να αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Από την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής:

" Από τη χθεσινή επίσκεψη και την όλη παρουσία του κ. Τζιτζικώστα στη Βέροια βγαίνουν αβίαστα κάποια συμπεράσματα.  Ο κ. Τζιτζικώστας θέλει να αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα της Κ. Μακεδονίας, το μέγεθος των προβλημάτων και τις ανάγκες των πολιτών. Να παραβλέπει ότι από την περιοχή πέρασαν και έχουν εγκατασταθεί τα μνημόνια και ο Καλλικράτης περί των οποίων δεν είχε να αρθρώσει ούτε λέξη. Εμμένει σε μια εικονική πραγματικότητα. Διαβάζοντας αυτά που είπε  όπως: «Στόχος μας λοιπόν, είναι, να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα γερά θεμέλια που διαθέτουμε», νομίζει κανείς πως βρίσκεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι οι άνθρωποι ευημερούν και όπου οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι ιδανικές. Μάλλον όμως ευημερούν ελάχιστοι φίλοι του κ. Τζιτζικώστα των οποίων αναδεικνύεται  σε έναν καλό εκπρόσωπο. Σε συμμαχία με τα «τζάκια» της Κ. Μακεδονίας ο λόγος του και οι προσεγγίσεις του δείχνουν πως δεν έχει καμία επαφή με τον μικρό και μεσαίο αγρότη, με τον άνεργο, με το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, ούτε με τις συνθήκες ζωής των πολιτών της Ημαθίας.
Τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στον τόπο μας τα αποδίδει μάλλον σε «φυσικά φαινόμενα», όπως  είναι η « ελληνική γραφειοκρατία», η      «κρίση» για τα οποία οι ομογάλακτοί του κυβερνώντες δεν φέρουν καμία ευθύνη. Όπως και ο ίδιος, παρότι  μέσω των δράσεων του στην Περιφέρεια υλοποιεί τις κεντρικές πολιτικές επιλογές.                

Ο κ. Τζιτζικώστας συμμετέχει ανελλιπώς και επιμελώς στην επαναδημιουργία ενός νέου, προεκλογικού μάλιστα, success story, που λέει πως η Κ. Μακεδονία βγαίνει από την κρίση και μάλιστα πρώτη απ’ όλους. Αποκλειστικός στόχος η υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών, αδιαφορώντας για μια ακόμη φορά για τις εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες βιώνει ο λαός.

Από την άλλη προσπαθεί απεγνωσμένα να επιδείξει ένα θετικό έργο στην Περιφέρεια αλλά η ίδια η ζωή τον διαψεύδει.

Η εικόνα της Περιφέρειας είναι κατώτερη από τις δυνατότητες του θεσμού και αυτό είναι ευθύνη της συγκεκριμένης περιφερειακής διοίκησης. Η περιφέρεια αποτελεί αυτοδιοικητικό θεσμό που μπορεί και πρέπει να παίζει έναν κεντρικό ρόλο.
Δυστυχώς η διοίκηση της είναι κατώτερη των προσδοκιών. Αυτό αποτελεί γεγονός το οποίο πρέπει να ανατρέψουμε. Η Περιφέρεια πρέπει να στέκεται στο ύψος των αναγκών των πολιτών, βραχίονας αντίστασης των εργαζομένων στο σημερινό μνημονιακό πλαίσιο. Να ανταποκρίνεται στην αδήριτη ανάγκη  για αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για  παραγωγική ανασυγκρότηση, με προγραμματισμό, με σχέδιο, με στόχευση,  με βάση τις δυνατότητες της Περιφέρειας.
 
Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας επιμένει να προσεγγίζει και να εξαντλεί το ρόλο του ως Περιφερειάρχη με τα στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών της περιφέρειας για το μοίρασμα των χρημάτων του ΕΣΠΑ σε  επιχειρήσεις και Περιφερειακές Ενότητες, αγνοώντας κατά βάση την ίδια την πραγματικότητα. Περιορίζεται σε μια λογιστική λογική γύρω από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία, λίγο πολύ, τα εμφανίζει ως δώρο ευρωπαϊκό προς τη χώρα και την Περιφέρεια και, κατ επέκταση, ως δώρο δικό του προς κάποιες επιχειρήσεις και  Περιφερειακές Ενότητες. Αυτό μάλιστα το αντιλαμβάνεται σαν  «αλληλεγγύη» ή φιλανθρωπία ενώ θα έπρεπε να στέκεται στους θεσμικούς και ουσιαστικούς  ρόλους του με  διάθεση σύγκρουσης με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, με  την αδιαφάνεια,  με τις λογικές του πελατειακού κράτους και της εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων που τελικά στρέφονται ενάντια στον εργαζόμενο και τον πολίτη δημιουργώντας αποκλεισμούς και αδικίες για όλους. 
Σε ότι αφορά την Ημαθία των κ.κ.  Τζιτζικώστα, Καραπαναγιωτίδη και Καλαϊτζίδη οι οποίοι τώρα προεκλογικά θυμήθηκαν τον ξεχασμένο κάθετο άξονα Βέροιας-Νάουσας-Σκύδρας, ο οποίος «σχεδιάζεται» και «κατασκευάζεται» εδώ και περίπου 20 χρόνια, κάποια άλλοι αριθμοί από αυτούς που οι ίδιοι διακινούν είναι χαρακτηριστικοί:

Η κατανομή των επενδύσεων της Περιφέρειας ανά τομέα για το 2014 είναι:
Γεωργία – Δάση – Αλιεία: Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία =   0 ευρώ
Υπουργείο Παιδείας – Σχολική στέγη: Κιλκίς, Πιερία, Χαλκιδική = 0 ευρώ
Τουρισμός – Μουσεία – Εκπαίδευση: Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία = 0 ευρώ".