KYRIAZIS SOLAR: Ηλιοθερμία

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

Γράφει η ομάδα της KYRIAZIS SOLAR

Αισίως, φτάσαμε στον πρώτο μήνα της άνοιξης και όπως είναι φυσικό, οι σκέψεις για εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης έχουν την τιμητική τους, καθώς η επικείμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να επιβαρύνει κατά πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Στο συγκεκριμένο θέμα, επιλέξαμε να αναλύσουμε το ζήτημα της ηλιοθερμίας, που αποτελεί ένα απλό τρόπο θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και φυσικά, δε συνεπάγεται κάποιο κόστος χρήσης. Έτσι, στα όσα ακολουθούν αναλύουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο ζήτημα και τα οφέλη που παρουσιάζει, ενώ έχουμε συμπεριλάβει και αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά για τα προϊόντα που θα συναντήσετε στην ελληνική αγορά (προϊόντα ηλιοθερμίας για θέρμανση και παροχή ζεστού νερού-ηλιακοί θερμοσίφωνες). 

 

Παροχή ζεστού χρήσης

Η ευρέως γνωστή εφαρμογή των ηλιοθερμικών συστημάτων δεν είναι άλλη από τους κοινούς ηλιακούς θερμοσίφωνες που οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε στην κατοικία μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το νερό θερμαίνεται από τους ηλιακούς συλλέκτες και κατόπιν χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε καταναλωτή. Η διαφορά πυκνότητας ζεστού και κρύου νερού δεν απαιτεί την ύπαρξη κυκλοφορητή (καθώς το νερό μεταφέρεται αυτόματα), για αυτό και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες η δεξαμενή αποθήκευσης είναι σε υψηλότερο σημείο σε σχέση με τους συλλέκτες.  

Η συνολική απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη νεφοκάλυψη και την αποτελεσματικότητα της θερμικής μόνωσης του συστήματος. Σημαντικός παράγοντας για την καλή απόδοση του συστήματος είναι η απορροφητικότητα των ηλιακών συλλεκτών στην ηλιακή ακτινοβολία και γενικά, τα υλικά που προσφέρουν την καλύτερη σχέση απόδοσης-τιμής είναι το γυαλί στους συλλέκτες και η επιφάνεια από αλουμίνιο ή χαλκό χρωματισμένη μαύρη.

 

Ποια είδη προϊόντων υπάρχουν 

Όσον αφορά στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, διακρίνουμε δύο είδη ανάλογα με το κύκλωμα κυκλοφορίας του θερμαινόμενου μέσου:

Ανοικτού κυκλώματος: Απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε). Τα προϊόντα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι απλούστερα στην κατασκευή τους και φθηνότερα σε κόστος, όμως εμφανίζουν κάποια προβλήματα στις χαμηλές θερμοκρασίες (δεν μπορούμε να τους προσθέσουμε αντιψυκτικά μίγματα καθώς το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό χρήσης). 

Κλειστού κυκλώματος: Έμμεση θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο κυκλοφορεί σε ξεχωριστό κύκλωμα το οποίο θερμαίνει το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους, μέσω εναλλάκτη θερμότητας). Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος μπορεί το θερμαινόμενο μέσο να είναι και άλλο ρευστό (πχ. λάδι). Αν είναι νερό, έχει αντιψυκτικά και αντιδιαβρωτικά πρόσθετα για προστασία της συσκευής.

 

Περαιτέρω κατηγοριοποίηση

Εκτός των όσων αναφέραμε,  μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και ανάλογα με τον αριθμό ενεργειακών πηγών που μπορούν να εκμεταλλευτούν:

Διπλής ενέργειας:

Ο θερμοσίφωνας λειτουργεί εκμεταλλευόμενος είτε την ηλιακή ενέργεια είτε το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. κατά την διάρκεια συννεφιάς οπότε η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό). Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του τμήματος αποθήκευσης.

Τριπλής ενέργειας: 

Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Προϋπόθεση για την εγκατάσταση ηλιακού

θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας είναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο κτήριο υπό την μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με τον χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).

 

Από τι αποτελείται ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 

Ανεξάρτητα από το είδος του προϊόντος, ο κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελείται από δύο βασικά μέρη, τους συλλέκτες και τη δεξαμενή αποθήκευσης νερού (boiler).

Τα δύο αυτά μέρη είναι συναρμολογημένα μαζί και συνδέονται με σωληνώσεις, αλλά σε μεγαλύτερα συστήματα μπορούν να είναι και χωριστά και να χρησιμοποιούνται αντλίες για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου, ειδικά όταν το τμήμα αποθήκευσης δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το τμήμα συλλογής. Οι ακριβότεροι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν και κάποια εξαρτήματα ελέγχου, όπως βαλβίδα υπερπίεσης - δοχείο διαστολής  ή αυτόματα εξαεριστικά (ώστε να εκτονώνεται η πίεση σε ζεστές ημέρες).

 

Ηλιακοί συλλέκτες

Το κυριότερο μέρος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες (ή καθρέπτες), δηλαδή η επιφάνεια συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτή αποτελείται από τέσσερα μέρη:

•Την πλάκα συλλογής της ακτινοβολίας •Τους σωλήνες ροής του νερού (σερπατίνα)

•Την κάλυψη (κρύσταλλο) της πλάκας απορρόφησης •Το θερμικά μονωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο στερεώνονται τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

 

Δεξαμενή αποθήκευσης (boiler)

Η δεξαμενή αποθήκευσης του νερού χρήσης έχει χωρητικότητα που κυμαίνεται από 120 έως 200 λίτρα για συνήθεις οικιακές εφαρμογές. Η χωρητικότητά της είναι συνάρτηση της συλλεκτικής επιφάνειας που διαθέτει (σε γενικές γραμμές για μια 4μελή οικογένεια απαιτείται δεξαμενή 200λτ., δηλαδή 50 λίτρα για κάθε άτομο). Είναι συνήθως χαλύβδινη, με εσωτερική επίστρωση για προστασία από τη διάβρωση. Η επίστρωση αυτή είναι συνήθως από ειδικά πλαστικά ή εποξειδικά χρώματα ή εμαγιέ (υαλόκραμα). Εναλλακτικά και για ακριβότερα συστήματα, η δεξαμενή αποθήκευσης μπορεί να είναι χάλκινη ή ανοξείδωτη. Εξωτερικά, έχει πολύ καλή μόνωση συνήθως από πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας ή υαλοβάμβακα και συνήθως έχει ενσωματωμένη κάποια ηλεκτρική αντίσταση. Στα συστήματα κλειστού κυκλώματος, έχει επιπλέον ενσωματωμένο εναλλάκτη για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου ή σε πιο ακριβά συστήματα είναι διπλών τοιχωμάτων (ανάμεσα στα δύο τοιχώματα κυκλοφορεί το θερμαινόμενο μέσο).

 

Πώς να περιορίσετε τις δαπάνες του νοικοκυριού σας

Οι δαπάνες κεντρικής θέρμανσης στις πολυκατοικίες έχουν γίνει τελευταία συνηθισμένο θέμα συζήτησης σε χώρους δουλειάς, ταβέρνες και σπίτια.  Ο συνδυασμός αυξημένων τιμών του πετρελαίου, ο κρύος χειμώνας και η οικονομική κρίση έχουν αυξήσει το ύψος των μηνιαίων λογαριασμών στα 200 και πλέον ευρώ. Ενώ οι καταναλωτές προσπαθούν να μειώσουν τους λογαριασμούς με κάθε μέσο, όπως είναι η οικονομία, η αλλαγή θερμοστατών, η περιστολή των λαθροχειριών, αγνοείται μία άλλη δυνατότητα σημαντικής περιστολής των ενεργειακών δαπανών η οποία είναι τόσο γνωστή που απλά παραβλέπεται. Με τις νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, το συνολικό κόστος της κιλοβατώρας έχει φθάσει στα 15 και πλέον λεπτά του ευρώ. Μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων ξοδεύει κάθε ημέρα περίπου 200 λίτρα ζεστού νερού δηλ. 73 κυβικά μέτρα τον χρόνο (είναι περίπου τέσσερα βυτία). Για να ζεσταθούν αυτά τα 73 κυβικά μέτρα χρειάζονται 3.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, δηλ. 450 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν τραβάει την προσοχή του καταναλωτή, επειδή είναι κρυμμένο μέσα στον λογαριασμό του ρεύματος μαζί με την συνολική κατανάλωση και καταβάλλεται τμηματικά μέσα σε ολόκληρο τον χρόνο. Πάντως ο καταναλωτής το πληρώνει. Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας, μαζί με την εγκατάσταση του, κοστίζει περίπου 1000 ευρώ. Μπορεί δε άνετα με το ζεστό νερό που παράγει να εξοικονομήσει τα 370 ευρώ από το ετήσιο σύνολο των 450 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, ο καταναλωτής σε τρία χρόνια παίρνει τα χρήματά του πίσω και για περίπου άλλα δέκα χρόνια έχει δωρεάν ζεστό νερό, εξοικονομώντας 370 ευρώ τον χρόνο για δέκα επιπλέον χρόνια, δηλαδή εξοικονομεί συνολικά 3.700 ευρώ.

 

Θέρμανση και ψύξη χώρων με ηλιακή ενέργεια

Τα θερμικά ηλιακά συστήματα μπορούν εκτός από το ζεστό νερό χρήσης να εξασφαλίσουν:

• θέρμανση χώρων, βοηθώντας π.χ. το καλοριφέρ

• ψύξη χώρων, υποκαθιστώντας τα κλιματιστικά μηχανήματα   

Στα συστήματα θέρμανσης εξοικονομείται κατά βάση πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ σε αυτά της ψύξης ηλεκτρικό ρεύμα. Επειδή όμως το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέβηκε κατά το 2012  λόγω της εξίσωσης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, πολλοί καταναλωτές θερμαίνουν τα σπίτια τους με την χρήση τοπικών κλιματιστικών μονάδων που ξοδεύουν ηλεκτρική ενέργεια. Επομένως, ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής ενέργειας που αναλίσκεται για θέρμανση και ψύξη αποτελείται από ηλεκτρική ενέργεια. Η θέρμανση και ψύξη χώρων με ηλιακή ενέργεια έχει αυξημένο αρχικό κόστος εγκατάστασης. Η απόσβεση του κόστους αυτού γίνεται με την εξοικονόμηση της ενέργειας που επιτυγχάνεται. Το κόστος ενός οικιακού συστήματος θέρμανσης χώρων με 20μ², είναι περίπου 8.000-10.000 ευρώ. Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιφέρει είναι περίπου 1,3 τόνοι πετρελαίου ή 1.340 ευρώ ετησίως. Με τις σημερινές τιμές πετρελαίου, ο χρόνος απόσβεσης του συστήματος είναι περίπου 8 χρόνια. Αντίστοιχα για την ηλιακή ψύξη, ανάλογα και με το μέγεθος του συστήματος προκύπτουν χρόνοι απόσβεσης της τάξεως των 15 χρόνων. 

 

εταιρεία ΚYRIAZIS SOLAR  με πολυετή εμπειρία και ειδίκευση στο χώρο αποτελεί μοναδική λύση και μπορεί να προσφέρει εγγύηση για οποίον θέλει ένα αξιόπιστα και τον πλέον αποδοτικό ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

KYRIAZIS SOLAR

Τηλ. 2333064330

www.e-kyriazis.gr

www.pliroforiodotis.gr/kyriazis