Στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών το Δημοτικό Ριζωμάτων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

rizomata Royal Tombs

Προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη στην Μεγάλη Τούμπα, τον τύμβο που στεγάζει τους Βασιλικούς Τάφους στην Βεργίνα, πραγματοποίησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ριζωμάτων – Δασκίου – Σφηκιάς την Πέμπτη 13 Μαρτίου τ.έ..

Στην ανακοίνωσή του το σχολείο αναφέρει: "Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν διεξοδικά στον χώρο, που λειτουργεί σαν μουσείο, και είδαν από κοντά τόσο τον τάφο-μαυσωλείο του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄ και της συζύγου του Μήδας όσο και τον τάφο του νεαρού Αλεξάνδρου Δ΄, του γιου του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης, με τα πλούσια κτερίσματά τους καθώς και τους άλλους συλημένους, πλην εντυπωσιακούς μακεδονικούς τάφους. Με την μέθοδο των ερωταποκρίσεων, διεύρυναν τις ιστορικές, πολιτιστικές, γλωσσικές, μυθολογικές και καλλιτεχνικές τους γνώσεις. Έδειξαν ενδιαφέρον όχι μόνο για τα επιτεύγματα των αρχαίων μας προγόνων, αλλά και για την σημερινή συντήρηση των θησαυρών της μακεδονικής γης.

Η ανόθευτη, ανιδιοτελής μελέτη της Ιστορίας συμπληρώθηκε από την παρακολούθηση του σχετικού βίντεο, που περιέγραφε μεταξύ άλλων και την ανασκαφική έρευνα με πρωτεργάτη τον αείμνηστο αρχαιολόγο Καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο. Ακολούθησε η συμπλήρωση εκπαιδευτικού φύλλου εργασίας.

Μακάρι και άλλα παιδιά, ιδίως τα καταγόμενα από τα γειτονικά μας Σκόπια, να μη δηλητηριάζονται πλέον με υστερόβουλα ψέμματα και μίση, αλλά να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι την αναντίρρητα ελληνική ταυτότητα των γνησίων Μακεδόνων· την ελληνικότητά τους, όπως προκύπτει από τα ονόματα και τις επιγραφές τους, την τέχνη και την μυθολογία τους, τους κατοπινούς ελληνιστικούς χρόνους, όταν οι ίδιοι οι Μακεδόνες πρωταγωνίστησαν στην διάδοση της κοινής ελληνικής γλώσσας, που χρησιμοποιήθηκε 3,5 αιώνες αργότερα για την διάδοση του Ευαγγελίου".