2 for tANgo- Νύχτες αυτοσχεδιασμού στην Βέροια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ

tango

Η be ARTive (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) σε συνεργασία με το Δίκτυο των Δημοτικών Ωδείων (συγκεκριμένα με τα Δημοτικά Ωδεία Βέροιας, Κοζάνης, Θέρμης, Καβάλας & Αλεξανδρούπολης) διοργανώνουν κύκλο συναυλιών για δύο πιάνα με τίτλο 2 for tANgo - Νύχτες Αυτοσχεδιασμού, με τις Λητώ Θώμου και Ερατώ Αλακιοζίδου, οι οποίες θα προσφέρουν παράλληλα σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου.
Δευτέρα 17 Μαρτίου, ώρα 8.00μ.μ στη Στέγη

Το τάνγκο όπως δεν το έχουμε ξαναδεί στη Βέροια.
Το γεγονός πως δύο μεγάλα πιάνα βρίσκονται στη σκηνή του θεάτρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών δίνει πολύτιμη ευκαιρία να παρουσιαστεί εκεί μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στο τάνγκο, μια μουσική που στην Ελλάδα έχει πολλούς πιστούς φίλους.

Δύο ξεχωριστές πιανίστριες μας χαρίζουν ένα ταξίδι στην τόσο πολύχρωμη και ζωντανή μουσική που ξεκίνησε από την Αργεντινή για να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Ελάχιστες σκηνές στην Ελλάδα έχουν την υποδομή να φιλοξενήσουν μια τέτοια μουσική εκδήλωση, γι' αυτό και πολύ σπάνια ετοιμάζονται μουσικά προγράμματα για δύο πιάνα στη χώρα μας.

Οι δύο καταξιωμένες σολίστ διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισπράττοντας θερμές κριτικές τόσο για την ερμηνεία τους όσο και για τις δεξιοτεχνικές τους ικανότητες. Με κοινές μουσικές καταβολές και έδρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, έχουν να επιδείξουν εξαιρετικές μουσικές ικανότητες. Στον πρώτο κύκλο συναυλιών παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα βασισμένο στα τάνγκο και τους αυτοσχεδιασμούς του Astor Piazzolla. Παράλληλα, θα διδάξουν σε κύκλους σεμιναρίων πιάνου και μουσικής δωματίου.

Συναυλίες
Δευτέρα 17 Μαρτίου - Δημοτικό Ωδείο Βέροιας | Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών | Ώρα έναρξης 8 μμ | είσοδος 8 € κανονικό & 5 € φοιτητικό, μαθητικό.

Βιογραφικά Σημειώματα

Η Λητώ Θώμου γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε μαθήματα πιάνου στα έξι της χρόνια και στα δεκαεπτά της αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μ. Μαυρίκου) με Α' βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της με τους Constantin και Julia Ganevi στη Σόφια της Βουλγαρίας και με την Germaine Mounier στην Ecole Normale de Musique de Paris απ' όπου και αποφοίτησε με το Diplome Superieur d'Execution de piano με την ανώτατη διάκριση.Δάσκαλοί της μεταξύ άλλων υπήρξαν και οι Alexander Jenner και Rudolph Keher στην Ακαδημία της Βιέννης, Jenny Jacharieva, Achilles delle Vigne και Ralph Nattkemper στις Βρυξέλλες, καθώς και Germaine Mounier στη θερινή Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ. Βραβεύτηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, Concorso Pianistico giovani pianisti στη Μαρσάλα, Albert Roussel στη Σόφια και Guilde στο Παρίσι, καθώς και στο διαγωνισμό Χ.Ο.Ν στην Αθήνα.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ συμπράττοντας με ορχήστρες, σε συναυλίες μουσικής δωματίου και ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Βουλγαρία, Ουκρανία,) αποσπώντας πάντα πολύ καλές κριτικές. Έχει ηχογραφήσει κατά καιρούς για την Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ουκρανίας καθώς και για το Ραδιόφωνο του Βατικανού. Στο ρεπερτόριό της ανήκουν εκτός από τα αριστουργήματα της κλασσικής περιόδου και έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών του σύγχρονου ρεπερτορίου, πολλά από τα οποία έχει παρουσιάσει σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση. Στα πλαίσια αυτά έχει συνεργαστεί με το μουσικό σύνολο «Σκαλκώτας», με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, καθώς και με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Την άνοιξη του 2012 κυκλοφόρησε το CD "Metamorphosis" σε συνεργασία με τον ομποΐστα Σπύρο Κοντό, με έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών για πιάνο και όμποε, ηχογραφημένα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, το οποίο και απέσπασε Τιμητική Διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής ως το καλύτερο CD ελληνικού ενδιαφέροντος για το 2012. Είναι καθηγήτρια στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Η Ερατώ Αλακιοζίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε το 1990 με Δίπλωμα Πιάνου (Άριστα παμψηφεί) στην τάξη της Ελένης Παπάζογλου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με τους Julia και Constantine Ganev (Ελλάδα, Βέλγιο), Roberto Szidon (Γερμανία, Ελβετία) και στο Παρίσι στο Conservatoire de Villepinte στην τάξη της L. Boyadjieva, απ' όπου αποφοίτησε με Diplome superieur du piano με την ανώτερη διάκριση και Α΄ Bραβείο. Με υποτροφία του Μακεδονικού Ωδείου σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά (πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης & Φούγκας) στο Μακεδονικό Ωδείο στις τάξεις του Θ. Γκρούνη και Δ. Αθανασιάδη. Ο Νίκος Αστρινίδης, πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης του οποίου τα έργα έχει ερμηνεύσει, υπήρξε κύριος εμπνευστής και καθοδηγητής της για πολλά χρόνια. Παρακολούθησε masterclasses στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους Stella Dimitrova, Carla Cuidici, Alfredo Speranza, Duo Ganevi, Roberto Szidon, Margaret Newmann, κ.ά.

Η Ερατώ Αλακιοζίδου έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό( Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Πολωνία, Τουρκία, Ιταλία) τόσο με ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου συχνά παρουσιάζοντας έργα σε πρώτες εκτελέσεις. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ (Goldsmiths University, Izmir University, Klasik Keyfler Festival, Verona Conservatory Festival, "Ι Concerti del Chiosto", Musica Polonica Nova, Fontation Pierre Gianada, Guarnerius Hall, Piannisimo Festival, Δημήτρια, Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου», Sani Festival, Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου», Φεστιβάλ «Ελευθέρια», Φεστιβάλ Σύμης, Θέατρο Ανατολικής τάφρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπενάκη, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αρχαιολογικό & Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης κ.α.). Έχει συμπράξει με τη συμφωνική ορχήστρα «Nae Leonard» Galati της Ρουμανίας και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως μέλος του κουαρτέτου Tangos a Cuatro υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Βουλγαρική και Γερμανική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Είναι ιδρυτικό μέλος των σχημάτων «Tangos a Cuatro»(2000), και του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής «Idee Fixe»(2004). Δισκογραφικά έχει στο ενεργητικό της δύο συμμετοχές σε ηχογραφήσεις δίσκων ακτίνος / CD-R περιορισμένων αντιτύπων – συλλεκτικούς με Έργα Ελλήνων Συνθετών από τις διοργανώσεις της «Ηχοσυγκυρίας» (2001 & 2002) που εκδόθηκαν από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και δύο δισκογραφικές παραγωγές με το κουαρτέτο Tangos a Cuatro: 2003 - Tangos a cuatro - Protasis Productions (PR 1058-2) - Έργα του Astor Piazzolla και 2007 - Tangos a cuatro + Γεωργία Συλλαίου - «Κάποιος μιλάει στο τάνγκο» - ankh productions (c 2202-2) -Έργα του Astor Piazzolla σε ποίηση J. L. Borges.

Το 2010 κυκλοφόρησε από την Subways music, με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων του συνθέτη Νίκου Αστρινίδη, η δισκογραφική παραγωγή με τίτλο «90th Birthday Anniversary-Nikos Astrinidis», στην οποία ερμηνεύονται έργα μουσικής δωματίου του συνθέτη. H δισκογραφική αυτή παραγωγή ήταν υποψήφια το 2011 για τα βραβεία της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής στην κατηγορία «Δισκογραφική Παραγωγή Ελληνικού Ενδιαφέροντος».

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής , ενώ από το 2000 ασχολείται ενεργά με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα, τα οποία παρουσιάζει και ηχογραφεί σε πρώτες εκτελέσεις. Μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς καλλιτεχνικών διοργανώσεων και παραγωγών. Έχει διοργανώσει διεθνή σεμινάρια και συναυλίες σε συνεργασία με μεγάλα ωδεία καθώς και με το Δίκτυο Δημοτικών Ωδείων .Σε συνεργασία με τον Γερμανό πιανίστα Thomas Wellen έχει επιμεληθεί τις σονάτες για πιάνο του J. Haydn, οι οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μusic Melody Maker.Έχει αρθρογραφήσει για το καλλιτεχνικό περιοδικό «Αυλαία» δημιουργώντας τη στήλη «μουσικοί και μουσική», από το 2008 είναι δημιουργός και διευθύντρια του περιοδικού «Con Fuoco» που εκδίδεται από τον σύλλογο καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης και από το 2013 ιδρυτικό μέλος της beARTIve.

Aπό το 2000 εργάζεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης Από το 1991 διδάσκει πιάνο στο Δημοτικό ωδείο θέρμης και από το 2002 διατελεί Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης. Το 2005 ίδρυσε το φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής «Συνθέρμια» το οποίο διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και πραγματοποιείται ανά δύο έτη. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης .Έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύνολο της παρουσίας της στον καλλιτεχνικό χώρο ενώ το 2008 και κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καλλιτεχνική διευθύντρια, η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής βράβευσε το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης για την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ Συνθέρμεια αλλά και για τη γενικότερη καλλιτεχνική του δραστηριότητα με την «τιμητική διάκριση» πολιτισμικού οργανισμού που. δραστηριοποιείται στην περιφέρεια.