Φράγμα Αλιάκμονα.... Αναγκαία και επιτακτική η αξιοποίησή του....

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

fanariotis papagiannis

Του Αντώνη Φαναριώτη

Κάθε πόλη ''θα ένιωθε απίστευτα τυχερή αν είχε σε απόσταση αναπνοής από αυτήν, την περιοχή του Αλιάκμονα και παράλληλα απίστευτα άτυχη αν η περιοχή αυτή παρέμεινε αναξιοποίητη'' Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο τοπίο, μόλις 8 χλμ από την Βέροια και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες, αν διέθετε τις κατάλληλες υποδομές προσφέροντας ποικίλα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στον τουρισμού της πόλης.

Πάρκα αναψυχής, και κυρίως δραστηριότητες οικοτουρισμού, μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι πρότινος. Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού στον Αλιάκμονα μπορεί να αποφέρει πολλά κέρδη σε οικονομικό επίπεδο για τη πόλη της Βέροιας αλλά και στο επίπεδο της αναγνωρισιμότητας της πόλης από τους τουρίστες με συνέπεια την αύξηση της επισκεψιμότητάς της. Αυτό το είδος τουρισμού αποτελεί για την περιοχή ένα πολύ μεγάλο όπλο το οποίο χρήζει άμεσης εφαρμογής με στόχο οικονομικά και τουριστικά οφέλη. Κανόε καγιάκ, παρατήρηση χλωρίδας και πανίδας, αποτελούν μερικές από τις δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στον Αλιάκμονα.

Εκτός αυτών πάρκα αναψυχής μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα την ομορφιά του Αλιάκμονα ''προκαλώντας'' αρκετούς επισκέπτες αλλά και τουρίστες για να τα απολαύσουν, και τέλος δεν μπορούν να λείπουν οι καφετέριες με θαυμάσια θέα.

Φυσικά απαραίτητη πρέπει να θεωρείται και η προβολή της περιοχής από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Τέτοιοι ''θησαυροί'' κρίνεται αναγκαίο να αξιοποιούνται προς όφελος όλων μας.

* Ο Αντώνης Φαναριώτης είναι Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος (Α.Π.Θ) M.Sc: Δασική οικονομμική, Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βέροιας με τον Γιάννη Παπαγιάννη