Παλαιοκομματικές μέθοδοι και στείρα ονοματολογία ή σύγχρονες προτάσεις και σοβαρό πρόγραμμα για το Δικαίωμά όλων μας για Νέα Βέροια;

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

Του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη, Υποψηφίου Δημάρχου Βεροίας

Αναφερόμαστε μεθοδικά εδώ και καιρό σε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, σε προγραμματικές θέσεις και σε σοβαρές προτάσεις του συνδυασμού «Δικαίωμα για Νέα Βέροια». Οφείλουμε, με τρόπο σύγχρονο, ενδεδειγμένο και αποτελεσματικό, να στηρίξουμε το αύριο της Βέροιας και των κατοίκων της. Κάποιες από τις προτάσεις μας, δικαίως, έγιναν, πριν καν αναλάβουμε εμείς τη διοίκηση του Δήμου, αποδεκτές και βοήθησαν τη σημερινή αιρετή διοίκηση σε Δήμο και Αντιπεριφέρεια να αντιληφθεί τα λάθη και να κινηθεί στα χρήσιμα για την τοπική κοινωνία πλαίσια για τα οποία πιέσαμε. Καθόλου έως ελάχιστα, εδώ και μήνες, πλην της δικής μας ταπεινότητας, προβλήθηκαν από άλλα πρόσωπα, που φαίνεται σήμερα να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών της Βέροιας, δημόσιες προτάσεις και θέσεις για το αύριο. Δεν υπήρξαν δημοσιεύματα, πλην ελαχίστων, υποψηφίων Δημάρχων, με τις θέσεις και προτάσεις τους, ούτε καν δημόσια επαφή και συζήτηση  με τοπικούς και επαγγελματικούς φορείς για τα τρέχοντα και καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.

Ξαφνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί ουδεμία συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση της Βέροιας, χωρίς να απευθυνθούν κάποιοι με δημόσιο λόγο στους πολίτες, συνηθισμένοι από τις παλαιοκομματικές συμπεριφορές που ρήμαξαν τον τόπο, εμφανίστηκαν, συνυποψηφιότητες για το Δήμο. Κάποιοι μάλλον ή ήττον ηγέρθησαν από τον πολιτικό λήθαργο της ευκαιριακής προσέγγισης του δημόσιου βίου. Άλλοι, δοκιμασμένοι και πλήρως υπεύθυνοι  για την σημερινή καταστροφική κατάσταση, επαγγελματίες της πολιτικής και παντού και πάντα επί δεκαετίες υποψήφιοι, επανεμφανίζονται από το εχθές και δηλώνουν παρόντες ή εμμέσως παρούσες δίνοντας «δακτυλίδι». Ήμαρτον. Είναι δήθεν τώρα καλύτεροι από το εχθές. «Πλασάρονται» με μανιώδη, εμφανή ή κρυπτόμενη δια «αχυρανθρώπου», εξουσιολαγνεία σε νέους ρόλους, μετά από «υπόγειες» και ύποπτες για το συμφέρον του τόπου και των πολιτών διεργασίες και συμφωνίες. Είναι στην πραγματικότητα ό,τι πιο δοκιμασμένο, φθαρμένο και αποτυχημένο, που εμφανίζεται τάχα με φρεσκαρισμένο προσωπείο, προσπαθώντας μέσα από την προβολή του ενός ή του άλλου ονόματος να μην γίνει συζήτηση για τις αποτυχίες και τραγικότητες του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος αλλά για το «όνομα» του ενός και του άλλου υποψηφίου συμβούλου, δηλαδή για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Έστω με αυτές τις συνθήκες έστω και τώρα ας ξεκινήσει ο δημόσιος και δημοκρατικός διάλογος για τη Βέροια που θέλουμε. Ας ακούσουμε όμως προτάσεις, ιδέες, σκέψεις, αληθινά και έντιμα προγράμματα. Ας μην αποκρύπτουν κάποιοι την αλήθεια και ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια και σοβαρότητα προς την κοινωνία. Να προτείνουμε και να υλοποιήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη Βέροια, τις γενιές μας και τα παιδιά μας. Να μην σταθούμε σε αυτό που ήξεραν καλά όσοι ανεπιτυχώς και επικινδύνως διοίκησαν τα τελευταία πολλά έτη, ήτοι την περιφορά της όποιας προεκλογικής συζήτησης στα ονόματα του τάδε ή του δείνα, σε πολιτικά «κουτσομπολιά» και κυρίως σε συμπεριφορές παλαιοκομματικές και αήθεις, όπως ψευδείς διαδόσεις, συκοφαντίες των άλλων και εξαπάτηση των πολιτών με ταξίματα, φρούδες υποσχέσεις για διορισμούς, μεταθέσεις και «τακτοποιήσεις» ημετέρων σε βάρος της κοινωνίας. Να προτάξουμε και υπηρετήσουμε το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον της Βέροιας και των πολιτών της. Να στηρίξουμε δυναμικά άφθαρτους και ικανούς ανθρώπους, νέες συμπεριφορές και σοβαρές προτάσεις, ψηφίζοντας τους υποψηφίους του συνδυασμού «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» που γνωρίζει, θέλει και μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τη Βέροια του αύριο.