Το 5ο Γυμνάσιο στο Ανόβερο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επέστρεψε από το Αννόβερο της Γερμανίας, η αντιπροσωπεία του 5ου Γυμνασίου Βέροιας, που αποτελούνταν από το Διευθυντή του σχολείου Παπαδόπουλο Κων/νο, την υπεύθυνη του Προγράμματος Comenius Σιάπα Χριστίνα, την καθηγήτρια και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του σχολείου Ιωσηφίδου Δέσποινα και τους μαθητές Λιλιόπουλο Ιωάννη της Γ΄τάξης, Αβραμίδου Ελισάβετ της Γ΄τάξης, Κοκκίνη Δημήτριο  της Β΄τάξης και Κακαγιάννη Σουλτάνα της Β΄τάξης.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius και διήρκησε από τη Δευτέρα 3 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014.Η συνάντηση των 6 συμμετεχόντων σχολείων από Ελλάδα, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ουγγαρία και Τουρκία πραγματοποιήθηκε στο Laatzen του Αννοβέρου και συγκεκριμένα στο σχολείο που φιλοξένησε όλες τις αντιπροσωπείες το Erich Köstner Gymnasium.Η συνάντηση αυτή ήταν η δεύτερη που πραγματοποιείται μετά από αυτή που έγινε στη Βέροια στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013.Πρέπει να σημειωθεί πως το 5ο Γυμνάσιο είναι το συντονιστικό σχολείο όλου του προγράμματος. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius είναι ένα πρόγραμμα που φέρνει σε επικοινωνία και κοινές δράσεις εκπαιδευτικούς και μαθητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, με κοινό στόχο την προώθηση της συνεργασίας, της φιλίας, της αλληλοκατανόησης, της γνωριμίας όλων των εμπλεκομένων. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το Πρόγραμμα φαίνεται και από το γεγονός πως για τα επόμενα 3 χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει μέσω του νέου προγράμματος Erasmus plus περίπου 70 δις.€.
Η συνάντηση όλων των σχολείων ξεκίνησε με την τελετή έναρξης την Τρίτη 4 Μαρτίου το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του γερμανικού σχολείου. Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάσθηκαν όλες οι αντιπροσωπείες των ξένων σχολείων ενώ ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που έτυχε από όλους η Ελληνική αποστολή. Στην τελετή υποδοχής χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος της πόλης του Αννοβέρου, ενώ ιδιαίτερα εμπνευσμένη και σημαντική ήταν η ομιλία της Διευθύντριας του Γερμανικού σχολείου Hella Koch. Όλες οι ημέρες της συνάντησης καλύφθηκαν από τον τοπικό τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό, απόδειξη του πόση μεγάλη σημασία δίνεται από τη γερμανική πλευρά στην ενίσχυση της φυσιογνωμίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Στις ημέρες που διήρκεσε η συνάντηση προχώρησαν σημαντικά θέματα που επεξεργάσθηκε το κάθε σχολείο, ενώ έγιναν παράλληλα επισκέψεις σε πολύ σημαντικούς χώρους από άποψη ιστορική ,πολιτισμική αλλά και φυσιολατρική. Στα πλαίσια αυτά οι συμμετέχοντες είχαν τη χαρά να γνωρίσουν το Δημαρχείο της πόλης και μία μικρή παραδοσιακή πόλη το Wernigerode που απέχει από το Αννόβερο 100χλ.Κατά την επιστροφή στην Ελλάδα και στις λίγες ώρες που είχε στη διάθεσή της η Ελληνική αποστολή την Παρασκευή 7 Μαρτίου γνώρισε έστω και για λίγο σπουδαίους ιστορικούς χώρους στη Βιέννη, ενώ επισκέφθηκε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας , όπου έγινε δεκτή και δέχτηκε τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αυστρίας και Ουγγαρίας κ. Αρσένιου.