Κρεατάκια (Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις)

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

Γράφει ο Αντώνης Φραγκάκης, Ωτορινολαρυγγολόγος

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) αποτελούνται από λεμφικό ιστό και βρίσκονται στο ανώτερο τμήμα του φάρυγγα, στο σημείο που επικοινωνεί με την μύτη. Παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην παιδική ηλικία, από 4-8 ετών.

Τα συμπτώματα, τα οποία προκαλούν, είναι δυσχέρεια ρινικής αναπνοής με συνέπεια αναπνοή μόνο από το στόμα, ροχαλητό, άπνοιες, ανεπαρκή αερισμό των πνευμόνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα επίσης, την παραμόρφωση του προσώπου του παιδιού με την προβολή των δοντιών και της άνω γνάθου προς τα μπρος. λόγω του ότι το στόμα μένει ανοιχτό. Επίσης αναπτύσσονται συχνότερα λοιμώξεις, όπως μέσες ωτίτιδες, παραρρινοκολπίτιδες, χρόνιες φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, τραχειίτιδες.

Λόγω του κακού αερισμού, αναπτύσσονται ξηρότητα στο στόμα, ανορεξία, υπνηλία, κακή απόδοση στο σχολείο και σε περιπτώσεις συνεχόμενων επεισοδίων άπνοιας δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση.

Η εξέταση περιλαμβάνει τη λεπτομερή λήψη ιστορικού από τους γονείς, την πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και την ενδοσκόπηση μύτης- ρινοφάρυγγα. Έτσι είναι δυνατή η εξέταση για αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), χωρίς να χρειαστεί το παιδί να πάρει ακτινοβολία για την εκτέλεση ακτινογραφίας.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Την επέμβαση αυτή την πραγματοποιούμε με γενική αναισθησία, είναι εντελώς ανώδυνη, απαιτεί νοσηλεία 24 ωρών και η διάρκειά της είναι 20 λεπτά. Το παιδί φεύγει την επομένη ημέρα ενώ δεν χρειάζονται συνήθως παυσίπονα. Σε 2 ημέρες το παιδί επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές του. Μπορεί ακόμη να πάει και στο σχολείο.

 

Αντώνης Φραγκάκης

Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

Τηλ. 2331022100

www.pliroforiodotis.gr/fragkakis