Νάουσα: Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

afieroma-sto-sugxrono-amerikaniko-ntokimanter

Το Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι τις 27 Μαρτίου, σε Αθήνα, Νάουσα και Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, μας προσκαλεί να απολαύσουμε βραβευμένες ταινίες της ανεξάρτητης αμερικανικής παραγωγής των τελευταίων δυο ετών.

Κάνοντας στάση σε τρεις πόλεις της Ελλάδας, το αφιέρωμα αυτό ανοίγει ένα παράθυρο στη σύγχρονη κινηματογραφία, αλλά και σε άγνωστες πτυχές της αμερικανικής κοινωνίας. Μέσα από τις 12 ταινίες του προγράμματος (με ελληνικούς υπότιτλους), ταξιδεύουμε από το Σαν Ντιέγκο, όπου μια 15άχρονη άστεγη και παράνομη μετανάστρια αρνείται να εγκαταλείψει το όνειρό της να γίνει ζωγράφος, έως την Αλάσκα, όπου ένας φωτογράφος ρισκάρει τη ζωή του, για να τεκμηριώσει τις έρευνες για την κλιματική αλλαγή. Αλλά και πίσω στο 1958, όπου ένα ζευγάρι τα βάζει με 24 πολιτείες της Αμερικής στον οπισθοδρομικό Νότο. Αυτός είναι λευκός, αυτή είναι αφρικανικής καταγωγής, και ο γάμος τους θεωρείται κακούργημα.

Ειδικά για το αφιέρωμα, θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα δύο εξπέρ του είδους, ο σκηνοθέτης Chris Kenneally και η Andrea Meditch, η οποία είναι παραγωγός του βραβευμένου με Όσκαρ, «Manon Wire» του James Marsh, αλλά και των υποψήφιων για Όσκαρ, «Encounters at the end of the world» και «Grizzly man» του Werner Herzog. Οι δυο τους θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε το ντοκιμαντέρ μέσα από σειρά συζητήσεων με το κοινό και εργαστηρίων για κινηματογραφιστές και σινεφίλ.

H ταινία του Chris Kenneally, «Side by side», με τον Keanu Reeves, θα ανοίξει το αφιέρωμα με μια προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του σκηνοθέτη, στις 10 Μαρτίου. Η συνέχεια θα δοθεί στη Νάουσα, με προβολές και συζητήσεις με το κοινό, στις 13 Μαρτίου, ενώ το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με την προβολή της τελευταίας παραγωγή της Andrea Meditch, «Dangerous acts starring the unstable elements of Belarus» (σκηνοθεσία Madeleine Sackler), σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στις 15 Μαρτίου.

Το Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ διοργανώνεται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Exile Room, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που προωθεί το ντοκιμαντέρ και προσφέρει έμπνευση και εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές, μέσα από προβολές, εργαστήρια και ομιλίες. Για το αφιέρωμα συνεργάζονται, επίσης, η ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας.

Το πρόγραμμα της Νάουσας

Πέμπτη 13 Μαρτίου - Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους, Νάουσα

18:00 - 19:00: Παρουσίαση και συζήτηση (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση) με τον σκηνοθέτη Christopher Kenneally και την παραγωγό Andrea Meditch, με θέμα: τι επίδραση έχει μέσα και έξω από τις αίθουσες μια ταινία που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Εισαγωγή από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, Νίκο Κουτσογιάννη.

19.30: «Side by side» του Christopher Kenneally.

πηγή: www.naftemporiki.gr