Ξανά στόχος τα φαρμακεία

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

farmakeio

Του Αργύρη Φουκαλά

Αν και το πνεύμα και η πρακτική στην οικονομία τα τελευταία χρόνια είναι η παγκοσμιοποίηση ,η ελεύθερη αγορά και διακίνηση κεφαλαίων,ο ανταγωνισμός με ακραίες επεκτάσεις σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αυτά δεν μπορούν να έχουν σχέση με το φάρμακο και τα φαρμακεία.

Σε όλη την Ευρώπη το φάρμακο παράγεται , διακινείται και ελέγχεται αυστηρότατα με  επιβολή ποινών σε όσους ξεφεύγουν από τις προδιαγραφές και νόμους που το διέπουν ,και αυτό διότι η δημόσια υγεία μπορεί να κινδυνεύσει από λάθη ή αβλεψίες .

Γι’αυτό υπάρχουν αυστηροί νόμοι και προδιαγραφές που εφαρμόζονται αυστηρά από την φαρμακοβιομηχανία μέχρι το φαρμακείο .Εκεί φρόντισαν τα φαρμακεία να είναι μεγάλες ,αυτάρκεις ,ασφαλείς μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Έτσι στην Δανία 1 φαρμακείο αντιστοιχεί σε 10.000 κατοίκους,ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες κυμαίνεται από 3.000-8.000 κατοίκους,εξασφαλίζοντας έτσι και τις αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας τους και την άριστη εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα,ελείψεις ,δυσλειτουργίες κλπ.

Έχοντας κεφαλαιακή επάρκεια και επαρκή  τζίρο για σίγουρη βιωσιμότητα με τις προδιαγραφές ίδρυσης-λειτουργίας ,ένα μέρος των Μη Υποχρεωτικώς Συνταφοφραφημένων  Φαρμάκων ,τα πιο ασφαλή,διοχετεύθηκαν σε άλλα σημεία πώλησης αλλά ασφαλής πάροχος παραμένει πάντα το φαρμακείο και προτιμάται.  

Εδώ στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ,όπου όλα γίνονται ευκαιριακά ,στο πόδι,πρόχειρα καί κατά τα συμφέροντα ορισμένων, οι προδιαγραφές και οι νόμοι παραβιάζονται με τερτίπια πληρωμένες έρευνες και στοχευμένες ύποπτες τροπολογίες .Αφού αφέθηκε το φαρμακείο να εξαθλιωθεί με τον νόμο Λοβέρδου ,επιχειρείται τώρα η οικονομική εξόντωσή του με ‘μεταφορά’, μετά τα βρεφικά γάλατα και τα συμπληρώματα διατροφής και μερίδας φαρμάκων [ΜΥΣΥΦΑ] στα Σ.Μ. ,αυθαίρετο περιορισμό του ποσοστού κέρδους του σε μη βιώσιμο ποσοστό .Καί προκειμένου όταν όλα ευωδόσουν και κάθε αλυσίδα ή Σ.Μ.θα έχει και το φαρμακείο του ,να βρούν και το ωράριο απελευθερωμένο ,ωσάν να μην υπάρχει σήμερα 365 μέρες τον χρόνο και όλο το 24ωρο πρόσβαση στα 12.000 φαρμακεία ή σε όσα εφημερεύουν …

Κοντά σε αυτά προσθέτουν  σαν κερασάκι και τον ανταγωνισμό ,ποιόν ανταγωνισμό με απόλυτα ελεγχόμενες τιμές,αν πράγματι το επιθυμούν ας τις αφήσουν ελεύθερες ή να τις μειώσουν έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι…αλλά ανταγωνισμός στο φάρμακο νοείται ,όχι βέβαια δεν είναι ένα οποιοδήποτε προιόν!

Συμφέροντα και μόνον συμφέροντα εξυπηρετούνται από τέτοιες ενέργειες ύποπτες και πάντα με το αζημείωτο…

Αν η βούληση της πολιτείας ήταν  η ενίσχυση του ελληνικού φαρμακείου προς όφελος του συνόλου θα έπρεπε να συμβάλει στην δημιουργία ισχυρών-υγειών μονάδων διά των συνενώσεων[νέο νομικό πλαίσιο],αν όμως θέλει να το εξαφανίσει ώστε να περάσει ο έλεγχος στα Σ.Μ.καί τις καραδοκούσες αλυσίδες των πολυεθνικών που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος και μάλιστα τα υπερκέρδη, σε βάρος των ασφαλιστκών ταμείων και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που σήμερα τα φαρμακεία παρέχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας ,θα μας βρεί όλους ενωμένους απέναντι της.

Ετσι με 5-10 φαρμακοποιούς ανά φαρμακείο που σε βάρδειες θα μπορουσαν 24 ωρες να εξυπηρετουν το κοινό αλλά και το φάρμακο να χορηγείται ‘διά χειρός φαρμακοποιού’ όπως επιτάσσει ο νόμος. Άλλως ελεύθερο ωράριο στην υφιστάμενη κατάσταση θέτει σε κίνδυνο και την δημόσια υγεία αλλά και αυτήν του φαρμακοποιού αν θέλει να είναι συνεπής. Όπως και εφημερίες δεν θα υφίστανται ως επακόλουθο ,δεν μπορούμε λοιπόν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα ή άλλως κατά το τηλεοπτικό ‘όλα τα πράγματα δεν είναι πράγματα’,και το φαρμακείο δεν είναι οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα.

Τα απαιτούμενα από την Τρόικα αλλά και το υπουργείο ανάπτυξης αποκαλύφθηκε πλέον ότι δεν οδηγούν σε εξυγίανση και ορθολογισμό δαπανών ,αλλά κατευθύνονται από ανταγωνιστικά οικονομικά συμφέροντα.

Εμείς στηρίξαμε την ‘δραστική ουσία’ ως όπλο στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση όπως και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, έχουμε πληγεί πάμπολες φορές με τις απανωτές μειώσεις τιμών όπως και τα αποθέματά μας, φορολογούμαστε αγρίως διότι και να θέλαμε δεν μπορούμε να κρύψουμε τίποτε, αποκαλύψαμε και καταγγείλαμε την επιβολή γενοσήμων με το ζόρι,την αύξηση των συμμετοχών και το χαράτσι με την καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής ,αυτά τα γνωρίζουν οι πολίτες και η εμπιστοσύνη και η στήριξη τους στο ελληνικό φαρμακείο μαζί με την σθεναρή αντίσταση μας θα ματαιώση τα άνομα και ύποπτα σχέδιά τους.  Και φυσικά ο Μάιος είναι κοντά….

Ο Αργύρης Φουκαλάς είναι μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας