Τρεμόπουλος: Ναι στα αιολικά, όχι στην υποβάθμιση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

tremopoulos veria

Η αιολική ενέργεια είναι φιλική προς το περιβάλλον και για την Ελλάδα είναι η πλέον πρόσφορη ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, οικονομικά και οικολογικά, τόνισε στη Βέροια ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας -Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε εκδήλωση πολιτών που αντιτίθενται στα αιολικά του Βερμίου.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα με τις πλημμύρες και τις χιονοπτώσεις ή τους καύσωνες αλλά δεν μπορεί να εγκαθίστανται αιολικά με τρόπο που υποβαθμίζει το περιβάλλον. Ειδικά στην Ελλάδα, με το ανάγλυφό της, θα έπρεπε να μπαίνουν μικρότερες ανεμογεννήτριες και λιγότερες ανά Αιολικό Πάρκο, μετά από εμπεριστατωμένες ΜΠΕ, ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και ανάπτυξη δημοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων, τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, επικεφαλής αντιπροσωπείας οικολόγων, με τους Οδυσσέα Χιλιτίδη, Χάρη Κουρουζίδη και Ιωάννας Γιαννάκη.

Φαίνεται πως στην περίπτωση της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο Βέρμιο έχουμε και πάλι μια θεωρητική και ατεκμηρίωτη ΜΠΕ εκ μέρους της εταιρείας, η οποία μπορεί να αμφισβητηθεί τεκμηριωμένα. Η διάνοιξη νέων δασικών δρόμων μήκους 104 km, η διάνοιξη υφιστάμενων για να περάσουν οι τεράστιες έλικες, η καταστροφή του δάσους, η ένταξη εν μέρει σε περιοχή Natura, οι επιπτώσεις στα πουλιά και τα ζώα, το μέγεθος των 171 ανεμογεννητριών με ύψος πυλώνα πάνω από 80 μ κλπ, είναι στοιχεία που προβληματίζουν σοβαρά.

Δεν μπορεί όμως να αμφισβητείται η κλιματική αλλαγή και να ανοίγει ο δρόμος για τα συμφέροντα του πυρηνικού λόμπυ και του λόμπυ των ορυκτών καυσίμων, τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος. Ούτε και να μη συνυπολογίζεται η επικίνδυνη ρύπανση των λιγνιτικών σταθμών με μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α. Ούτε μπορούμε να σπέρνουμε παντού φωτοβολταϊκά, να μειώνεται η γη υψηλής παραγωγικότητας, να κόβονται ελαιόδεντρα κ.α. και να αδιαφορούμε για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, με την ανάλωση σπάνιων γαιών, τη χρήση ιδιαίτερα επιβαρυντικών ουσιών στην παραγωγή τους κα.

Πρέπει να αλλάξουμε ενεργειακό μοντέλο, να απελευθερωθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, να επενδύσουμε στην εξοικονόμηση, να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αποκεντρώσουμε το ενεργειακό σύστημα, μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας, κατέληξε.

Από τεχνολογική και οικονομική πλευρά, η πιο ώριμη μορφή ανανεώσιμης και «καθαρής» ενέργειας είναι σήμερα η αιολική. Αυτή μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποτροπή των κλιματικών αλλαγών, προσφέροντας συγχρόνως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη αλλά να την παράγουμε με τρόπο που να έχει τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον.