Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι φορείς Ημαθίας για το Αιολικό του Βερμίου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

aioliko seli

Δεύτερη συνεχόμενη ανοιχτή συνάντηση Φορέων-Συλλογικοτήτων και Πολιτών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (5/3/2014)  στην ΕΛΗΑ στη Βέροια, με στόχο την ενημέρωση  και τη δράση για την αποτροπή εγκατάστασης επτά (7) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο Βέρμιο, προκειμένου να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον και η αειφόρος ανάπτυξη του Βερμίου, από άστοχες και ψευδεπίγραφες ενέργειες.

Τη συζήτηση διεύθυνε η Κοραλία Μητριτώνη (μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής-πολίτης) και αρχικά έγινε ενημέρωση από τα μέλη της  Συντονιστικής Επιτροπής :

● Ουρσουζίδη Γιώργο (ΤΕΕ Ημαθίας), σχετικά με τη Μ.Π.Ε. του έργου και τα προβλήματα των Α/Π, όσον αφορά στη λειτουργία τους και στην απόδοσή τους, καθώς και στο προσδοκώμενο «όφελος» της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στο εθνικό.

● Γκάσιο Αλέξανδρο (επιστημονικό συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης με έδρα τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βέροιας), σχετικά με ενέργειες που έγιναν σε νομικό επίπεδο με τη συνεργασία του δικηγόρου Λάζαρου Κουμπουλίδη (Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας), περιγράφοντας παράλληλα  τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από μια τέτοια τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση, οι οποίες θα αλλάξουν εφεξής τη συνολική μορφολογία και ζωή του βουνού με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.  
       
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν Φορείς-Πολίτες, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ημαθίας των Ανεξάρτητων  Ελλήνων  κ. Γιοβανόπουλος Κώστας και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας  των Οικολόγων  Πράσινων κ. Τρεμόπουλος Μιχάλης, από τις οποίες συνολικά προέκυψε η αντίθεση σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος της συγκεκριμένης εγκατάστασης λόγω κλίμακας έργου (συνολικά 155 ανεμογεννήτριες, πλέον των ήδη υπαρχόντων στην Καστανιά Βερμίου) και η έντονη ανησυχία για τις διαδικασίες fast track με τις οποίες προωθούνται, χωρίς ουσιαστικά κανένα περιορισμό και διαβούλευση από τις τοπικές κοινωνίες, με μεγάλα οφέλη για ξένα επενδυτικά συμφέροντα, όπου το υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος μετακυλύεται στους Έλληνες καταναλωτές, χωρίς την ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού σε Εθνικό επίπεδο για την ποσότητα και την προέλευση της ενέργειας που χρειάζεται η χώρα και την χωροταξική κατανομή αυτής.  

Αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος στήριξης της προσφυγής κατά της Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης η οποία πρόκειται να κατατεθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
    
Επίσης η κλιμάκωση των δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών με δημιουργία ιστοχώρου με σχετικό υλικό, ενημερωτικές συναντήσεις, μεταφορά ανάλογων εμπειριών από το κίνημα πολιτών στις Σκουριές Χαλκιδικής ενάντια στην επιχειρούμενη εξόρυξη χρυσού, τη διοργάνωση εξόρμησης στο Βέρμιο όπου προβλέπεται να γίνει η τοποθέτηση των Α/Μ  και η διεξαγωγή σχετικής ενημερωτικής ημερίδας. 

Συμμετείχαν οι Φορείς :
ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΑΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ (ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΟΑΕΕ, ΕΛΜΕ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΤΕΕ )
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
"ΠΙΘΑΡΙ" ΝΑΟΥΣΑ
 ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ.

Έχουν εκφράσει τη στήριξή τους οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Νάουσας, Μελίκης και Έδεσσας