Μείωση του κόστους ασφάλισης αλλοδαπών εργατών γης ζητά ο Βεσυρόπουλος

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

besiropoylos voyli

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε την Τρίτη (4-3-2014) ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος για την μείωση του κόστους ασφάλισης των εργατών που μετακαλούνται από τρίτες χώρες για να απασχοληθούν σε εποχικές αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα στις δενδροκαλλιέργειες.

Η ερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, είναι προετοιμασμένος να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για να μειωθεί το ασφαλιστικό κόστος και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής μας οικονομίας.

Η πρόταση του Βουλευτή Ημαθίας, επικεντρώνεται στον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού κόστους, με ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ και υποχρέωση καταβολής μόνο του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του ΛΑΕ.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο αγρότης που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα καταβάλει 50,69 ευρώ ως ασφάλιστρο το μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι για μια τετράμηνη απασχόληση, ενώ σήμερα πληρώνει 862 ευρώ για έναν εργαζόμενο (συν το παράβολο των 150 ευρώ της μετάκλησης) με τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους θα πληρώνει 352 ευρώ.

Ο κ. Βεσυρόπουλος σε δήλωση του επισημαίνει:

«Προχώρησα σε αυτή την πρωτοβουλία για να υπάρξει επίσημη κυβερνητική δέσμευση.

Η Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα πολύ υψηλό κόστος για τους αγρότες που μετακαλούν εργάτες από τρίτες χώρες για να απασχοληθούν σε εποχικές εργασίες και ιδιαίτερα στις δενδροκαλλιέργειες.

Πέρα από το εργατικό κόστος, υπάρχει και ένα ιδιαίτερα υψηλό ασφαλιστικό κόστος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής μας οικονομίας και συνακόλουθα και των προϊόντων μας.
Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για να μειωθεί αυτό το κόστος, αποτελεί άλλωστε ζήτημα επιβίωσης για τον αγροτικό κόσμο.

Πηγαίνω σε αυτή τη συζήτηση με τεκμηριωμένες προτάσεις και πιστεύω ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».