Περιορισμός στις εμφανίσεις των υποψηφίων τον τελευταίο μήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΛΛΑΔΑ

kalpi

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης καθορίζεται ότι η προεκλογική περίοδος είναι το χρονικό διάστημα των 30 ημερών που προηγείται της ψηφοφορίας του α γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «ο μόλις πρόσφατος προσδιορισμός της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών (...) και η εύλογη ανάγκη των υποψηφίων να προβάλλουν την προσωπικότητα και το πρόγραμμά τους μέσα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν νέα και πολυσύνθετα προβλήματα καθιστούν αναγκαία την παροχή μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας προβολής τους στα ΜΜΕ».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποσυνδέεται η διάταξη που προβλέπει περιορισμούς στις εμφανίσεις των υποψηφίων κατά την προεκλογική περίοδο από τις λοιπές διατάξεις του νόμου 3870/2010 που αφορούν όρια και απαγορεύσεις χρηματοδότησης ανώτατο όριο δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων κλπ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο περιορισμός στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ θα διαρκέσει μόνο για ένα μήνα, αντί για δύο μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Αντίθετα, για τις εκλογικές δαπάνες ισχύει το προηγούμενο καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι προσωπικές συνεντεύξεις ή συμμετοχή σε συζητήσεις – περιλαμβανομένων και των δελτίων ειδήσεων – επιτρέπεται από δύο φορές σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας. Αντίθετα, για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας αλλά και τους διαδικτυακούς τόπους και τις ιστοσελίδες επιτρέπεται μία εμφάνιση.

πηγή: www.aftodioikisi.gr