Απεργούν Δευτέρα, Τρίτη οι φαρμακοποιοί

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

farmakeio

Με το κλείσιμο των φαρμακείων τους την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αντιδρούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας στις εντεινόμενες πιέσεις της τρόικας για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών φαρμακείων.

Χθες, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που έγινε παρουσία των προέδρων των μεγαλύτερων φαρμακευτικών συλλόγων, αποφασίστηκε ομόφωνα 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 10 και 11 Μαρτίου. Τη δεύτερη ημέρα της κινητοποίησης, θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. του Συλλόγου για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τη 48ωρη απεργία «αρχή έντονης αντίδρασης και αντίστασης των φαρμακοποιών στις πιέσεις της τρόικας και όλων όσοι απαιτούν τη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης», ενώ ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει και να απορρίψει το μέρος της μελέτης του ΟΟΣΑ που αφορά τα φαρμακεία. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «καταγγέλλουμε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν μπορεί να είναι "Ευαγγέλιο" για την κυβέρνηση, ούτε ένα νέο μνημόνιοπροϊόν, προκατασκευασμένο κατ' εντολήν των μεγάλων συμφερόντων τα οποία προφανώς εξυπηρετεί».

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα «αγκάθια» στις συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας είναι και οι αλλαγές στον τομέα των φαρμάκων. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) σε ό,τι αφορά τις τιμές τους αλλά και τα σημεία διάθεσής τους, ενώ πιέζουν και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να ανοίγει φαρμακείο ανεξάρτητα εάν είναι φαρμακοποιός ή όχι. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δέχεται αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ για τα ΜΥΣΥΦΑ αντιπροτείνει να αφεθούν ελεύθερες οι τιμές τους -με ανώτατο πλαφόν την τιμή που έχουν λάβει από το ισχύον δελτίο- αλλά να πωλούνται στα φαρμακεία.

πηγή: www.kathimerini.gr