Αντιδρούν οι γονείς στην μετεγκατάσταση του Μουσείου Εκπαίδευσης στο 3ο - 16ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

diamantopoylos goneis

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δ.Σ. Βέροιας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 14ου Δ.Σ. Βέροιας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Δ.Σ. Βέροιας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 16ου Δ.Σ. Βέροιας εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην στέγαση του Μουσείου Εκπαίδευσης Βέροιας στο σχολικό συγκρότημα 3ου – 16ου Δημοτικού Σχολείου. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

"Έκτακτο θέμα για την κατ' αρχήν απόφαση μεταφοράς του Μουσείου Εκπαίδευσης "Χρίστος Τσολάκης" που εδρεύει στο χώρο που στεγαζόταν το Πανεπιστημιακό Τμήμα Βέροιας τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ώστε να μεταφερθεί το μουσείο στο κτίριο του 3ου και 14ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.

ΠΟΙΟΣ , ΠΟΤΕ, ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ αποφάσισε τη μετεγκατάσταση του 3ου και 14ου δημοτικού σχολείου Βέροιας;

Προς τι τόση βιασύνη από το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό της μεταφοράς του Μουσείου Εκπαίδευσης; Γιατί δεν ερωτήθηκαν οι Προϊστάμενοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως καθ' ύλην αρμόδιοι; Ποιοι γνωρίζουν καλύτερα τα στοιχεία για την κατανομή του μαθητικού δυναμικού, τις διαθέσιμες αίθουσες, αλλά και τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολικά συγκροτήματα δεδομένης της στενότητας σχολικής στέγης στο Δήμο Βέροιας;

Μετά από πολλά χρόνια και προβλήματα μπόρεσε επιτέλους να ξεκινήσει το έργο στα Γιοτζαλίκια για τη μεταστέγαση δύο σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το σχολικό συγκρότημα που θα ολοκληρωθεί στα Γιοτζαλίκια θα έδινε ανάσα τόσο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και στην Πρωτοβάθμια, με τη χωροταξική ανακατανομή των μαθητών.

Το αρχικό πλάνο της Δημοτικής αρχής προσανατολίζονταν στη μεταστέγαση του Φιλίππειου 1ου Γυμνασίου Βέροιας και του 2ου ΓΕ.Λ. Βέροιας στα Γιοτζαλίκια. Στο χώρο του Φιλίππειου 1ου Γυμνασίου θα μεταφέρονταν το 16ο Δ.Σ. Βέροιας και θα ελαφρύνονταν το σχολικό συγκρότημα του 3ου _14ου Δ.Σ. Βέροιας, και του 5ου Δ.Σ. τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα χώρου. Επίσης θα βελτιώνονταν μέσω κατάλληλης χωροταξικής κατανομής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 9ο Δ.Σ. Βέροιας.

Η απόφαση για τη μεταστέγαση του Μουσείου Εκπαίδευσης στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος του 3ου – 14ου Δ.Σ. Βέροιας δημιουργεί πολλά προβλήματα. Από τη μετακίνηση του 3ου , 14ου και 16ου Δ.Σ. γιγαντώνεται ένα Δημοτικό Σχολείο, και με την προοπτική να στεγαστούν σε αυτόν το χώρο και τα αντίστοιχα Νηπιαγωγεία θα' στοιβαχτούν περίπου 500 μαθητές. Στον ίδιο χώρο σήμερα λειτουργεί ένα Γυμνάσιο με 350 περίπου μαθητές.

Μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο "μεγαθήριο" αποτελεσματικά και με ασφάλεια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με αυτό τον αριθμό μαθητών; Τι θα γίνει με το 5ο Δ.Σ. που έχει ήδη προβλήματα αιθουσών και οι μαθητές του κάνουν υπομονή σε αίθουσες υπόγειες και προκάτ; Τι θα γίνει με το 9ο Δ.Σ. που οι αίθουσες χωρίζονται με παραβάν και γυψοσανίδες;

Δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για να περιοριστεί το χρόνιο πρόβλημα της σχολικής στέγης του Δήμου Βέροιας. Η δημιουργία του συγκροτήματος στα Γιοτζαλίκια είναι μια μοναδική ευκαιρία για να επιλυθούν προβλήματα και όχι απλά να τα βάλουμε κάτω από το χαλί.

Δεν είμαστε αντίθετοι με τη μεταστέγαση του Μουσείου Εκπαίδευσης, για λόγους ασφάλειας, αλλά ας ρωτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Διαμαντόπουλο ποια λύση προτείνεται για το θέμα αυτό. Τοποθετήσεις έχουν κάνει και τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι φορείς που εκπροσωπούν τους γονείς και τους μαθητές, αλλά και όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση θεωρούν ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης θα

πρέπει να συζητείται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί έτσι μόνο θα υπάρχει κατάλληλος προγραμματισμός, μελέτη και όραμα για την παιδεία και την εκπαίδευση. Το 3ο και 14ο Δ.Σ. με τη σωστή συντήρηση και αξιοποίηση των χώρων του μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μαθητών της περιοχής.

Δεν καταργούμε ΚΑΝΕΝΑ σχολείο για να γίνει μουσείο, γιατί οι μαθητές δεν είναι απλά νούμερα για να χωρέσουν στοιβαγμένοι στις αίθουσες. Απαιτούνται χώροι και για άλλες χρήσεις. Χώροι εστίαση ς για το ολοήμερο σχολείο, χώροι εξοπλισμένοι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εργαστήρια, βιβλιοθήκες. Δεν θα πρέπει να βλέπουμε κοντόφθαλμα την εκπαίδευση αλλά με προοπτική. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Βέροιας που οι μαθητές, τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τόσο έντονα.

Απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Μόνο με το διάλογο και τη συμμετοχή όλων των φορέων, θα βρεθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της σχολικής στέγης και της εκπαίδευσης. Βιαστικές και πρόχειρες αποφάσεις μας βρίσκουν αντίθετους".