«Δικαίωμα για Νέα Βέροια» και δικαίωμα στην εργασία

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

Του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη, Υποψηφίου Δημάρχου Βεροίας

Οι αιρετές διοικήσεις στη Βέροια και Ημαθία των τελευταίων ετών απέτυχαν, μεταξύ άλλων, και στο μείζονος σημασίας θέμα της δημιουργίας και διασφάλισης θέσεων εργασίας. Ειδικότερα όχι απλώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το εργασιακό status quo που είχε διαμορφωθεί με κοινωνικούς αγώνες και αναπτυξιακά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών αλλά «κατάφεραν» με εσφαλμένες πολιτικές επιλογές και παροιμιώδη αδράνεια να μειώσουν δραστικά τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να μην προγραμματίσουν τη δημιουργία νέων. Το αποτέλεσμα που προέκυψε με κύρια πολιτική ευθύνη των ως άνω αιρετών διοικήσεων μετά των «πρωτοκλασάτων» στελεχών τους ήταν να γιγαντωθούν σε πρωτοφανή ποσοστά τα επίπεδα ανεργίας σε όλες τις ηλικίες, πρωτίστως στις νεότερες, και η οικονομία της Βέροιας να βυθίζεται σε μία συνεχιζόμενη και εντεινόμενη ύφεση.

Καθήκον της νέας δημοτικής Αρχής είναι η λήψη άμεσων μέτρων και η μεθοδική, σοβαρή και προγραμματισμένη συνεργασία με όλους τους φορείς, θεσμικούς και ιδιωτικούς, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της βεροιώτικης οικονομίας και θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων, πολυάριθμων και σταθερών θέσεων εργασίας. Οφείλουμε και μπορούμε να καταστήσουμε και προβάλουμε τη Βέροια ως «Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Ροδακίνου», να οργανώνουμε ετησίως παγκόσμια εμπορική έκθεση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της βεροιώτικης, ευλογημένης, γης, να θεσπίσουμε ειδική Αντιδημαρχία Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Οικονομίας, να ενισχύσουμε έμπρακτα την αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη, διαμορφώνοντας συνθήκες προόδου και διεθνούς υπεραξίας στα προϊόντα του τόπου μας. Μπορούμε να ενισχύσουμε την μεταποίηση και κατεργασία των προϊόντων μας, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην περιοριζόμαστε απλά στον καθαρά πρωτογενή τομέα, που βάλλεται ανταγωνιστικά πανταχόθεν και να καταστήσουμε τα προϊόντα μας παγκοσμίως ανταγωνιστικά ενισχύοντας την ανάπτυξη της ποιότητας.

Στο ζήτημα του τουρισμού πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε τη Βέροια τόπο πολυήμερης διαμονής επισκεπτών και όχι απλής και σύντομης διέλευσης, όπως παραμένει μέχρι σήμερα σε βάρος της πανέμορφης πόλης μας, και υπέρ γειτονικών περιοχών. Πρέπει και μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές και άνετες θέσεις στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, να αναδιαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο πολλά σημεία των οδών μας ώστε να διέρχονται άνετα και απρόσκοπτα τουριστικά λεωφορεία, χωρίς να «μποτιλιαρίζονται». Μπορούμε να προβάλουμε μέσω διεθνούς προγράμματος «Visit Veria», που ήδη καταρτίζουμε στο συνδυασμό μας «Δικαίωμα για Νέα Βέροια», τον τόπο μας και τα πλούσια αξιοθέατά μας μέσα από τρεις κεντρικούς άξονες, ήτοι τον αρχαιολογικό, Βεργίνα, Μουσεία Βέροιας και Βεργίνας, τον θρησκευτικό, Βήμα Αποστόλου Παύλου, δεκάδες επισκέψιμες Βυζαντινές Εκκλησίες, Μονές- ιδίως Παναγίας Δοβρά- Παναγία Σουμελά, και τον ψυχαγωγικό, Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, Αλιάκμονα, Μπαρμπούτα, λίμνες και δάση Βερμίου και Πιερίων κ.ά. Μπορούμε να προσελκύσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε συνεργασία με οργανωμένα γραφεία υψηλού εισοδήματος τουρίστες που θα «θερμάνουν» ουσιαστικά την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Η Βέροια δύναται, μεταξύ άλλων, να αξιοποιήσει την περιουσία που ήδη έχει και δυστυχώς στέκει ανεκμετάλλευτη επί δεκαετίες, στερώντας θέσεις εργασίας από τους πολίτες της, όπως το τέως Ξενοδοχείο του ΕΟΤ στο Κ. Βέρμιο, την απείρων δυνατοτήτων εμπορική έκταση στον Κόμβο της Οδού Εγνατία στην Κουλούρα και την προώθηση της ολοκλήρωσης έργων για τα οποία διασπαθίστηκαν εκατομμύρια ευρώ ή δεν αξιοποιούνται ή προωθούνται, π.χ. Κολυμβητήριο στο Μακροχώρι, εργοστάσιο ανακύκλωσης ή πυρόλυσης απορριμμάτων, δωρεές πολιτών, π.χ. Γέφυρα Κούσιου, ακίνητα κάθε είδους που ανήκουν από δωρεές στο Δήμο κ.λπ.

Η νέα δημοτική Αρχή πρέπει και μπορεί επίσης να θεσπίσει και διαμορφώσει «Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό Πάρκο Βέροιας», ελκύοντας με διαφήμιση και κίνητρα έλληνες και μη επενδυτές στο να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και ιδίως νέας τεχνολογίας, διαδικτύου, ηλεκτρονικής ανάπτυξης, κατασκευής και αρμολόγησης προϊόντων νέας τεχνολογίας, απορροφώντας εκατοντάδες νέες και νέους μας, ιδίως πτυχιούχους, που παραμένουν μακροχρόνια άνεργοι. Έχουμε «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» και μπορούμε να διασφαλίσουμε ξανά το δικαίωμα για εργασία σε δικαίωμα για εργασία σε περισσότερους συμπολίτες μας.