Ανοιχτοί οι Βασιλικοί Τάφοι των Αιγών έως τις 8 το βράδυ από τις 1/4

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

vergina larnaka

Εγκαίρως και πριν από το Πάσχα αυτή τη φορά, το υπουργείο Πολιτισμού επιλύει το ζήτημα του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας βασικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Θέμα «αγκάθι» που ταλαιπωρεί χρόνια το ΥΠΠΟΑ και προκαλεί τριβές κάθε άνοιξη, κλείσιμο των χώρων, αλλά και ζημία στα έσοδα από τα εισιτήρια που χάνονται.

Η ανοδική τάση του τουρισμού και ο θετικός αντίκτυπος στην επισκεψιμότητα των μουσείων, που φέτος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, δεν επιτρέπουν την αδράνεια του παρελθόντος.

Ετσι, 33 χώροι από τους 117 οργανωμένους που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών, αλλά και των εισπράξεων, θα μπορούν από την 1η Απριλίου να υποδέχονται 8 το πρωί με 8 το βράδυ το κοινό, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Στην ουσία είναι η ημερομηνία έναρξης του θερινού ωραρίου, το οποίο όμως ποτέ δεν ξεκινά την εποχή που πρέπει, τραυματίζοντας κάθε άνοιξη και συνήθως ώς τον Ιούνιο την αξιοπιστία του υπουργείου Πολιτισμού.

Η επέκταση του ωραρίου και η αναβάθμιση των 33 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων για τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο είναι «ένα σχέδιο εθνικό», όπως επανειλημμένως τονίζει, το οποίο έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού. Αλλωστε, ο κ. Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να το εγκαινιάσει.

Τα στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι 12 εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στο σύνολο των 17,8 εκατομμυρίων που ήρθαν στη χώρα μας. Οι προβλέψεις για φέτος μιλούν για νέο ρεκόρ, βάζοντας την Ελλάδα πάλι στη λίστα των δημοφιλών προορισμών, αναμένοντας μάλιστα να ξεπεράσουμε τα 18,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ετσι, ξεκίνησαν καιρό τώρα οι συνεννοήσεις του υπουργού Πολιτισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και πρόσφατα με τους διευθυντές και τις διευθύντριες των εφορειών αρχαιοτήτων.

Οι 33 χώροι που επιλέχθηκαν καλύπτουν το 95% της επισκεψιμότητας και περιλαμβάνουν από την Ακρόπολη των Αθηνών, την Ολυμπία, την Κνωσό, τη Σπιναλόγκα, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, τους βασιλικούς τάφους των Αιγών, τη Λίνδο, το Ακρωτήρι, τη Δήλο κ.ά.

Οσο σημαντικό ζήτημα είναι η εξασφάλιση 1.200 ατόμων για τη διεύρυνση του ωραρίου από την 1η Απριλίου έως το τέλος Οκτωβρίου, εξίσου σημαντικό είναι να αντιμετωπίσει το υπουργείο και το ζήτημα των παροχών – όσα δεν προσφέρουν τα μουσεία και οι χώροι στους επισκέπτες τους.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr