ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ
Του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη, Υποψηφίου Δημάρχου Βεροίας
Η Βέροια είναι μια αρχαία πόλη με ισχυρό πνευματικό και πολιτιστικό παρελθόν και ένδοξο και δυναμικό, απώτερο και πρόσφατο ιστορικό ρόλο. Τα στοιχεία αυτά όχι μόνο δεν αναδείχθηκαν και προβλήθηκαν από την παρούσα δημοτική αρχή αλλά, κατά περίεργο τρόπο, υποτιμήθηκαν, αγνοήθηκαν και έμειναν εθνικά αλλά και οικονομικά αναξιοποίητα.
Ειδικότερα στη Βέροια και ευρύτερη περιοχή ήκμασε η Μακεδονική Δυναστεία, που για πρώτη φορά ιστορικά ένωσε όλους τους Έλληνες και κατέκτησε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Τη Βέροια επέλεξε και επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος και έφερε στους ανθρώπους το Φως του Χριστιανισμού. Στη Βέροια αναπτύχθηκε η βυζαντινή οικονομία και αρχιτεκτονική και κτίστηκαν πάρα πολλές δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες με ιδιαίτερη ιστορική και επιστημονική αξία. Βεροιώτες πρωτοστάτησαν στον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα και θυσιάστηκαν οι ίδιοι ή θυσίασαν τις περιουσίες τους για να ζούνε οι Γενιές μας ελεύθερες. Στη Βέροια εγκαταστάθηκαν μαρτυρικοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη αλλά και πάμπολλοι μεταπολεμικοί εσωτερικοί οικονομικοί μετανάστες από τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.
Στην άξια, ιστορική και πολυτάλαντη Βέροια δεν αξιώθηκε η κοινωνία μας να δει έμπρακτα να τιμάται και προβάλλεται από το Δήμο Βεροίας ο Φίλιππος της Μακεδονίας, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Απόστολος Παύλος και το έργο του, οι βυζαντινές εκκλησίες, οι παραδοσιακές γειτονιές, οι ένδοξοι Μακεδονομάχοι, οι αγωνιστές της ζωής πρόσφυγες. Μνημεία, αγάλματα, προτομές, ιστορικοί χάρτες, ενημερωτικά έντυπα, διαδικτυακή και διαφημιστική ενημέρωση, τουριστικές πινακίδες, ισχυρή και εκθαμβωτική προσέλκυση επισκεπτών, είναι στοιχεία μάλλον περιορισμένης σημασίας για τους διοικούντες και ανύπαρκτες ως δράσεις εδώ και πολλά έτη.
Παράλληλα ουδείς σοβαρός σχεδιασμός εκπονήθηκε για την ανάδειξη στοιχείων που θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα της πόλης μας. Ενδεικτικά, στην Κεντρική Ευρώπη «περιφέρονται» τουρίστες, με σχέδιο και συστηματική προβολή, σε ανάξια σοβαρού ενδιαφέροντος «μνημεία» και «αξιοθέατα» όταν στη Βέροια όχι μόνον δεν δημιουργούνται νέα αλλά καταστρέφονται ή εξαφανίζονται, ως δια μαγείας, τα ήδη υφιστάμενα ως ανωτέρω ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Ομιλούμε για Πλατεία «Ωρολογίου» όταν εδώ και 80 περίπου έτη δεν υπάρχει Ρολόι στην Πλατεία αλλά και ουδείς στο Δήμο Βεροίας φρόντισε να φιλοτεχνήσει ένα εκπληκτικό «Νέο Ρολόι» αναθέτοντας τη δημιουργία ενός απαράμιλλου και πολιτιστικά ισχυρού έργου, που θα προσέλκυε αισθητικά όλους μας αλλά και τόσους επισκέπτες με ψυχαγωγικό ενδιαφέρον. Ένα Ρολόι στην Πλατεία Ωρολογίου θα ενίσχυε την εικόνα της πόλης, εάν συνδυαζόταν με την παρουσίαση χριστιανικών ή ιστορικών δρώμενων, για παράδειγμα την αναχώρηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την Ανατολή ή την άφιξη του Απόστολου Παύλου στη Βέροια, θα πλημμύριζε η πόλη από τουρίστες και θα ζωντάνευε αίφνης, κοινωνικά και οικονομικά, η τόσο καταταλαιπωρημένη ευρύτερη εκεί περιοχή.
Ας βγούμε από την πολιτική, πνευματική και ουσιαστική αφασία, που επί πολλά έτη βόλεψε κάποιους- σε βάρος του δημοσίου οφέλους των πολλών και του κοινού συμφέροντος- και ας αναδείξουμε το εθνικά αληθινό και δίκαιο, το πολιτιστικά δημιουργικό και ωραίο, το ιστορικά διδακτικό και χρήσιμο. Ας αποχαιρετήσουμε το εχθές και το θλιβερά μέτριο ως καταστροφικό μαζί με τους εκφραστές του, πρωταγωνιστές ή κομπάρσους, «χρισμα»τοφόρους ή «δακτυλιδο»φέροντες, και ας αφυπνιστούμε, ας σοβαρευτούμε, ας αναζητήσουμε, πετύχουμε και προβάλλουμε το σύγχρονο, χρήσιμο, ωραίο και αληθινό στην αγαπημένη και ωραίο και αληθινό στην αγαπημένη και αδίκως ταλαιπωρούμενη πόλη μας.