Συνάντηση Μπατσαρά με Σταϊκούρα για τα δάνεια των επιχειρήσεων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δάνεια των επιχειρήσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ήταν το αντικείμενο της συνάντησης το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ της Γεωργίας Μπατσαρά και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σε συνέχεια σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει η Βουλευτής.

Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την κ. Μπατσαρά ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρασχεθεί η ευχέρεια σε όσους δανειολήπτες το επιθυμούν να τύχουν αναστολής καταβολής τυχόν οφειλόμενων δόσεων του έτους 2013, καθώς και των δόσεων του τρέχοντος έτους στο επόμενο, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή των τόκων που θα παραχθούν ώστε να μην αυξηθεί το ύψος της παρεχόμενης από το δημόσιο εγγύησης. Απώτερος σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου είναι να δοθεί μια προσωρινή οικονομική ελάφρυνση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύησή του, για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους έτσι ώστε όντας απαλλαγμένες από την υποχρέωση καταβολής του χρεολυσίου των προαναφερόμενων δόσεων και εκμεταλλευόμενες το γενικότερο πλαίσιο σταθεροποίησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να μπορέσουν σε βάθος χρόνου να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται περαιτέρω ο εξορθολογισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ώστε να μην γίνεται κατάχρησή του προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση βιώσιμων ρεαλιστικών και εφικτών λύσεων βοήθειας και στήριξης της πολιτείας προς τις επιχειρήσεις.