Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας στο πλάι των αγροτών

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

agrotes naousa

Στήριξη στον αγώνα των αγροτών εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Οι φτωχοί αγρότες μπορούν να δώσουν τη μάχη με αποφασιστικότητα για την επιβίωσή τους. Οι ίδιοι με βάση τα οξυμένα προβλήματα να αποφασίσουν τις μορφές πάλης. Να παλέψουν να μείνουν στα χωράφια τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους.

Να βάλουν ΜΠΛΟΚΟ στις αποφάσεις κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να απομονώσουν τις «φωνές» ότι δήθεν οι αγρότες δεν πληρώνουν φόρους. ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ, είναι τσιράκια των εμποροβιομηχάνων και της κυβέρνησης. Θέλουν να στρέψουν την κοινωνία ενάντια στους αγρότες, να τη φέρουν σε αντίθεση με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες.

Στα 10.000€ τζίρου ενός φτωχού αγρότη το 60% περίπου ξοδεύεται για την αγορά και χρήση αγροτικών μέσων και εφοδίων (πετρέλαιο, φυτοφάρμακα κλπ).

Από τα 4.000€ που του μένουν η κυβέρνηση ζητά φόρο με συντελεστή 13%, συν το 55% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, συν 600€ φόρο επιτηδεύματος, συν όσα θα δώσει στο λογιστή.

Από αυτά που περισσεύουν πρέπει να πληρώνει εισφορές στον ΟΓΑ και ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ. Να πληρώνει ξεχωριστά χαράτσια για το σπίτι, την αποθήκη, το χωράφι, ειδικά χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και συνταγογραφήσεις για τα φυτοφάρμακα. Πρόσθετα οι κτηνοτρόφοι πρέπει να πληρώνουν για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και το κτηνίατρο εκτροφής.

Ταυτόχρονα πληρώνουν γιατρούς, φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες ενώ πολλοί αγρότες κυρίως νέοι είναι ανασφάλιστοι, δε μπορούν να πληρώσουν δάνεια, να σπουδάσουν παιδιά κλπ. Κάθε χρόνο περίπου 20.000 αγρότες πετιούνται από το αγροτικό επάγγελμα. Με τη νέα αναδιάρθρωση της ΚΑΠ για το 2014-2020 θα περικοπούν και άλλο ενισχύσεις και επιδοτήσεις.

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ και συμφωνούμε με το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων.

Γιατί η κυβέρνηση τους εξοντώνει, τους διώχνει από τα χωράφια τους, τους μετατρέπει σταδιακά σε φτηνούς εργάτες στα ίδια τους τα χωράφια.
Για αυτό η μάχη για την επιβίωση της αγροτιάς, αφορά άμεσα όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Όταν οι αγρότες δεν παράγουν, τότε οι εργάτες και οι συνταξιούχοι δεν έχουν να φάνε φθηνά και υγιεινά προϊόντα. Όταν οι αγρότες δεν έχουν εισόδημα, τότε τα μικρά μαγαζιά κλείνουν. Όταν δεν παράγουν οι αγρότες ή καταστρέφεται η παραγωγή τους, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συσκευασίας – μεταποίησης φρούτων και κιβωτοποιείων θα απολύονται.

Να γιατί ο αγώνας είναι κοινός και πρέπει να συνδυάζεται με την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, που ενιαία τσακίζει τους εργάτες, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Δεν είστε μόνοι σας! Κλιμακώνουμε και εμείς με νέα κινητοποίηση για την ουσιαστική προστασία των ανέργων την Πέμπτη 13 Φλεβάρη 10:30 π.μ. στον ΟΑΕΔ.

Όλοι στους δρόμους του αγώνα".