Έξαρχος: "Τον Φεβρουάριο η επόμενη καταβολή αποζημιώσεων"

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

exarchos-040713

Σε σύσκεψη στον ΕΛΓΑ Βέροιας συμμετείχε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Βασίλης Έξαρχος. Μετά την σύσκεψη με τα τοπικά στελέχη, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Στόχοι της Διοίκησης για το 2014 είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ και η καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών. Το τρίπτυχο ένταξη νέων κινδύνων στον Κανονισμό, δικαιότερη κατανομή των εισφορών και επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων αποτελούν τις μεγάλες μας προτεραιότητες. Σχετικά με την κάλυψη νέων κινδύνων αναμένεται μέσα στο 2014 να ολοκληρωθεί αναλογιστική μελέτη που αποτελεί βασική προϋπόθεση.

Σε ότι αφορά την επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

1) Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να υποβάλλονται έως 15 Μαΐου και οι εκπρόθεσμες έως 10 Ιουνίου και για αυτό συνεργαζόμαστε με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

2) Η ενίσχυση του προσωπικού του ΕΛΓΑ (Εκκρεμεί αίτημα για πρόσληψη στον ΕΛΓΑ 100 γεωπόνων και κτηνιάτρων με 8μηνες συμβάσεις καθώς με τις 3μηνες ή τις 4μηνες συμβάσεις οι συμβασιούχοι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν το έργο της εκτίμησης και της υποβολής των πορισμάτων με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η καταβολή των αποζημιώσεων).

Ο τηλεφωνικός αριθμός 1540 που έχει τεθεί σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των αγροτών και για θέματα ΕΛΓΑ από την αρχή του 2014, εντός 20 ημερών δέχτηκε περίπου 13.000 κλήσεις για θέματα που αφορούν στον Οργανισμό. Η Διοίκηση παρακολουθεί τη λειτουργία του 1540 και θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική και εύχρηστη για τον παραγωγό η διαδικασία άμεσης πληροφόρησής του.

Η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού είναι καλή και θα συνεχίσει να είναι καλή αρκεί η Πολιτεία και οι αγρότες να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Οργανισμό. Για τα έτη 2011-2012 το 90% των αγροτών έχει τακτοποιήσει τις ασφαλιστικές του εκκρεμότητες. Για τις δηλώσεις του 2013 οι εισφορές προβλέπονται να πληρωθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014.

Η επόμενη πληρωμή αποζημιώσεων θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου 2014 και προς το τέλος του ίδιου μήνα θα γίνει και δεύτερη πληρωμή με μεγαλύτερο όγκο αποζημιώσεων. Εντός του Μαρτίου θα συνεχιστεί με αυξανόμενο ρυθμό η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς με διαδοχικές πληρωμές μέσα στον μήνα.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Υποκαταστήματος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Βασίλης Έξαρχος τόνισε χαρακτηριστικά:«Γνωρίζουμε το μέγεθος και την έκταση της ζημιάς που ήταν πρωτοφανής και για τις δύο Περιφερειακές Ενότητες , Ημαθίας και Πέλλας, καθώς και τις τεχνικές δυσκολίες της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών και συγγραφής των πορισμάτων , λόγω της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών αλλά και των πολλών ειδών και ποικιλιών εντός του ίδιου αγροτεμαχίου.

Γνωρίζουμε την προσπάθεια που έχετε κάνει μέχρι τώρα, επειδή όμως είναι επίσης γνωστό, ότι οι πληγέντες αγρότες έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, θέλω να σας ζητήσω να εντείνετε τις προσπάθειες σας για να αυξήσουμε τους ρυθμούς πληρωμής των παραγωγών ολοκληρώνοντας όσο γίνεται πιο γρήγορα τις πληρωμές και σε κάθε περίπτωση να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες.»