Ο Χαρακόπουλος με κτηνοτρόφους για νομιμοποίηση σταυλικών εγκαταστάσεων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

xarakopoulos davakis

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τη Λακωνία και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιο Δαβάκη.

Κατά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βορείου Λακωνίας κ. Γεώργιος Ντάρμος και το μέλος των Βιοκτηνοτρόφων Λακωνίας κ. Πέτρος Φουντάς έθεσαν υπ΄ όψιν του Αναπληρωτή Υπουργού σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς. Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι στάθηκαν στο ζήτημα της νομιμοποίησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.

Ο κ. Χαρακόπουλος τους ενημέρωσε ότι όσον αφορά στις σταυλικές εγκαταστάσεις, το ΥπΑΑΤ έχει ήδη προχωρήσει σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με το συναρμόδιο ΥΠΕΚΑ, για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Πρώτον, με τη θέσπιση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων δεν απαιτείται πλέον για την αδειοδότηση των περισσότερων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, υφιστάμενων ή νέων, περιβαλλοντική μελέτη. Δεύτερον, χωρίς κανένα πρόστιμο και μόνο με ένα παράβολο 300 ευρώ, όλες οι αυθαίρετες σταυλικές εγκαταστάσεις νομιμοποιούνται. Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι, στο πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, υπήρξε τροποποίηση που ορίζει: α) ότι το παράβολο αυτό δεν απαιτείται απ' όσους κτηνοτρόφους είχαν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στις κατά τόπους Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού μέχρι και τις 30.06.2012 και β) ότι θεωρούνται νόμιμες οι αποφάσεις εξαίρεσης από την κατεδάφιση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εκδόθηκαν μετά τις 30.06.2012 από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, εφόσον οι αιτήσεις των παραγωγών είχαν υποβληθεί μέχρι 30.06.2012.