Βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ με 50 ένσημα και το 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

Παράταση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ασφαλισμένων θα προβλέπει απόφαση του υπουργείου εργασίας όπου θα παρατείνει για ένα χρόνο προηγούμενη απόφαση που προβλέπει ότι το βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ θα χορηγείται με 50 ένσημα (αντί για 100) σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός μετά την σύσκεψη του συμβουλίου για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι με τροπολογίες που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην βουλή θα παρέχεται βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ στους ασφαλισμένους που έχουν 50 ένσημα το τελευταίο δεκαπεντάμηνο χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο ή μέσα στο 2013 .

Η ίδια απόφαση είχε παρθεί και για το 2013 και η παραπάνω ρύθμιση για χορήγηση βιβλιαρίου υγείας ΙΚΑ στους εργαζόμενους που έχουν 50 ένσημα λήγει στις 28/2/2014 . Με την τροπολογία θα παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η προϋπόθεση των 50 ενσήμων δηλαδή μέχρι την 28/2/2015. Η ασφαλιστική κάλυψη θα ισχύει και για τα μέλη των οικογενειών των ασφαλισμένων.

Η τροπολογία σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr θα προβλέπει ότι στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1.3.2014 έως 28.2.2015, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2013), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Επίσης σύμφωνα με την προαναγγελία του Πρωθυπουργού  ,με τροπολογία που επίσης θα κατατεθεί προς ψήφιση , θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συνταξιοδοτούνται από τον ΟΓΑ στο 62ο έτος της ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής).

Πηγή: www.dikaiologitika.gr