Χαρακόπουλος: "Το πολυνομοσχέδιο δίνει λύσει σε αγροτικά προβλήματα"

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

xarakopoul

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρενέβη στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ στη Βουλή σημειώνοντας ότι «ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, είναι τόσα πολλά που πραγματικά η Αντιπολίτευση δεν χρειάζεται να καταφεύγει ούτε σε υπερβολές ούτε σε αφορισμούς και ισοπεδωτικές διατυπώσεις. Το νομοσχέδιο που συζητούμε, η πρώτη νομοθετική παρέμβαση του ΥπΑΑΤ μετά από ενάμιση χρόνο, απαντάει σε πολλά προβλήματα και πραγματικά δίνει λύσεις που συνιστούν σημαντικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις». Στη συνέχεια ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε σε ορισμένες από αυτές τις παρεμβάσεις :

Αγορές Παραγωγών για να κλείσει η «ψαλίδα» από το χωράφι στο ράφι

«Καθιερώνονται οι αγορές παραγωγών, στις οποίες απευθείας οι ίδιοι οι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, χωρίς να παρεμβαίνουν, δηλαδή, οι ενδιάμεσοι. Φιλοδοξούμε με αυτήν την παρέμβαση να κλείσει η «ψαλίδα» που υπάρχει σήμερα στις τιμές από το χωράφι στο ράφι».

Συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων για αντιμετώπιση παράνομης διακίνησης

«Καθιερώνεται η συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων, εκσυγχρονίζεται δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο εμπορίας και διακίνησης φυτοφαρμάκων. Με τη συνταγογράφηση και με την καθιέρωση των βιβλίων εσόδων-εξόδων επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε σε μεγάλο βαθμό το υπαρκτό, πράγματι, πρόβλημα της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων, λαθραίων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που έρχονται από το εξωτερικό».

Τέλος στους «μπαταχτσήδες» εμπόρους

«Σημαντική μεταρρύθμιση είναι και η διασύνδεση του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων με το Γενικό Μητρώο Εμπόρων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΓΕΜΗ. Με υπουργική απόφαση, όπως λέει ο νόμος, θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων, κι ο έμπορος αγροτικών προϊόντων θα υποχρεούται να καταθέτει εγγυητική επιστολή. Έτσι, θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτούς τους «μπαταχτσήδες», αεριτζήδες εμπόρους που παίρνουν τη σοδειά του αγρότη και πολλές φορές είτε ρίχνουν «κανόνια» και δεν πληρώνουν, είτε πληρώνουν όποτε τους καπνίσει».

Κτηνίατρος εκτροφής

«Θεσμοθετείται για πρώτη φορά ο κτηνίατρος εκτροφής που θα παρακολουθεί την κτηνοτροφική εκμετάλλευση και θα συμβουλεύει τον κτηνοτρόφο. Σας θυμίζω ότι η χώρα ταλαιπωρείται χρόνια από ζωοανθρωπονόσους, όπως είναι η βρουκέλλωση, και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να επιβληθούν μέτρα συμμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως η απαγόρευση εξαγωγών φέτας και η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για τη χώρα. Με την καθιέρωση, λοιπόν, του κτηνιάτρου εκτροφής, πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».

Νέα εγκύκλιος για νομιμοποίηση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων

«Θα ήθελα να ενημερώσω την Ολομέλεια ότι στις 21 Ιανουαρίου εκδόθηκε εγκύκλιος από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, τον κ. Αλεξιάδη, μετά από επικοινωνία που είχαμε και η οποία απεστάλη στις πολεοδομίες, προκειμένου να εφαρμόσουν το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στη Βουλή για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων, χωρίς κανένα πρόστιμο, με ένα απλό παράβολο. Επειδή και σε αυτή την Αίθουσα αναφέρθηκε ότι κάποιες πολεοδομίες δεν εφαρμόζουν τον νόμο, επικοινώνησα με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ και εκδόθηκε και απεστάλη στις πολεοδομίες η διευκρινιστική αυτή εγκύκλιος, την οποία καταθέτω, στα Πρακτικά. Θέλω να πιστεύω ότι η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία δεν θα ξανακάνει το θαύμα της και δεν θα χρειαστεί και πάλι να παρέμβουμε».

Απλοποιείται η ίδρυση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

«Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας θέλω να θυμίσω ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Μανιάτη, απλοποιούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Δεν χρειάζεται πια περιβαλλοντική μελέτη, περιβαλλοντική άδεια, που ήταν μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Για την πλειονότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αρκεί η υπαγωγή τους στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις».