ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Η Κυβέρνηση αποφάσισε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερυποθήκευσης και προχωρά στην απομείωση των ''κόκκινων δανείων'' τόνισε στην ομιλία του στην Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Συγκεκριμένα σημείωσε τα εξής:
«Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία με αναπτυξιακό χαρακτήρα που αποσκοπεί στην τόνωση του πρωτογενούς τομέα.
Το παρόν νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής και ανοικτής διαδικασίας μέσα από μακρά διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς φορείς και τις ελεγκτικές αρχές.
Στο Α' μέρος, με τη νέα νομοθετική μας πρόταση:
Στο Β' μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις που ρυθμίζουν σημαντικά ζητήματα του κλάδου και εισάγεται μια σειρά βελτιώσεων:
ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ
α) η βελτίωση των διαδικασιών παραχώρησης γης σε αγρότες,
β) ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη διακίνηση και την εμπορία των φυτοφαρμάκων, με την εισαγωγή για πρώτη φορά της συνταγής από αρμόδιο επιστήμονα για τη χρήση των φυτοφαρμάκων, ώστε και να μειωθεί η υπερκατανάλωση φαρμάκων από τους αγρότες και να προστατευθεί το περιβάλλον, καθώς και με την εισαγωγή για πρώτη φορά ρυθμίσεων για τα βιολογικά σκευάσματα καταπολέμησης ασθενειών (βιοκτόνα),
γ) η απλοποίηση έκδοσης αδειών σταύλων για τους κτηνοτρόφους,
δ) η απλοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας εμπορίας και ελέγχου λιπασμάτων,
ε) ο εκσυγχρονισμός θεμάτων που έχουν σχέση με το μητρώο αγροτών, ώστε να διευκολύνεται η άμεση εγγραφή νέων αγροτών και να μπορούν άμεσα να εντάσσονται σε αναπτυξιακά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης,
στ) η λήψη μέτρων για τους αγρότες που έχουν δύο καλλιέργειες στην ίδια χρονιά στην ίδια έκταση, ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ,
ζ) Η ρύθμιση θεμάτων που έχουν σχέση με την αλιεία στα διεθνή ύδατα,
Παράλληλα, με το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ επιχειρείται η εισαγωγή νέων καινοτόμων θεσμών που βοηθούν στην παραγωγική και αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αλλά και στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα.
ΘΕΣΜΟΙ – ΤΟΜΕΣ:
α) Ζώα συντροφιάς: κατάργηση εν τοις πράγμασι της έννοιας του αδέσποτου, καταμέτρηση τους με ονοματεπωνυμικά στοιχεία ιδιοκτήτη και μητρώο εύρεσής τους, παύση ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας τους, συνδυασμός με τα ληφθέντα μέτρα για τη λύσσα.
β) Λιπάσματα: διεύρυνση έννοιας σε σχέση με παλιότερα που θεωρούνταν μόνο χημικά, σήμερα νέες ποικιλίες, φυλλόχωμα, βιολογικά, ζωικά κλπ.
γ) Μητρώο Αγροτών – Μητρώο Αρχηγών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων: Θέσπιση κριτηρίων εισοδηματικών και ασφαλιστικών για την έννοια του κατ' επάγγελμα αγρότη και της έννοιας του ενεργού αγρότη.
δ) Αγορές Παραγωγών (Farmer's Markets): Επίτευξη μείωσης του χάσματος μεταξύ της τιμής παραγωγής και της τιμής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, καταπολέμηση της κερδοσκοπίας μέσω της απευθείας πώλησης σε αυτές αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, με παράκαμψη κάθε ενδιάμεσης οικονομικής επιβάρυνσης ή άλλης διαμεσολάβησης, ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.
ε) Πολυλειτουργικά αγροκτήματα: Οριοθέτηση και διάκριση των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων καθώς και εξειδίκευση ενός νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που ν' αποσαφηνίζει τον όρο «αγρόκτημα» με σκοπό την αγροτικής ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
ζ) Η αναβάθμιση του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και η σύνδεση με το Γ.Ε.Μ.Η.
στ) Κτηνίατρος εκτροφής: Για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων οι φορείς κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υποχρεούνται, ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσής τους, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ιδιώτη κτηνιάτρου της επιλογής τους, ο οποίος ορίζεται ως «Κτηνίατρος εκτροφής».
η) Κτηνοτροφικά πάρκα και ζώνες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
θ) Θεσμοφόρια: αναβίωση αρχαίου θεσμού αναγκαία για τη βελτίωση και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην αγροτική παραγωγή.
Ρύθμιση «κόκκινων δανείων»
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού που ήταν βασικό αίτημα όλων.
Μεγάλη έκταση αγροτικής γης είχε υπερυποθηκευτεί για αξία πολλαπλάσια του ποσού των δανείων που είχαν λάβει οι αγρότες. Για παράδειγμα, αν πούμε ότι ο Τσαυτάρης είναι αγρότης και είχε πάρει ένα δάνειο 1.000 ευρώ, είχε πληρώσει τα 300 και του έμεναν 700 κι επειδή η ΑΤΕ δεν πλήρωνε τέλος για τις υποθήκες, έβαζε ο αγρότης ένα χωράφι που είχε 10-20 στεμμάτων, όπως ξέρετε αυτά τα αγροτεμάχια δεν τεμαχίζονταν, τα έβαζε ενέχυρο. Άρα έχουμε μια γιγάντια υπέρ υποθήκευση των αγροτών στην παλαιά ΑΤΕ. Είναι γύρω στα 500 χιλιάδες στρέμματα. Δεν μπορούσε να το πληρώσει, διογκώνονταν με τόκους υπερημερίας, αυξημένα επιτόκια επί των τόκων και έτσι το υπόλοιπο των 700 ευρώ έχει φτάσει να είναι 2000 – 3000 ευρώ. Τώρα και με τις δυσκολίες αδυνατεί να πληρώσει αυτά τα ποσά. Δεν θέλουμε όμως εμείς αυτό να γίνει αιτία ούτε να χάσει ο αγρότης τα χωράφια του, ποιος θα ήθελε να πάρει αυτό το μισό εκατομμύριο στρέμματα από τον αγρότη από την άλλη μεριά όμως και η Πολιτεία λέει ναι πρέπει να πληρώσεις τα υπόλοιπα 700 ευρώ που μένουν. Εκεί ερχόμαστε να τον διευκολύνουμε. Τώρα απομειώνουμε το έξτρα λίπος των τόκων υπερημερίας, των υψηλών επιτοκίων σ' ένα ποσό, δοσοποιούνται οι οφειλές των αγροτών, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν το εναπομείναν μέρος του οφειλομένου δανείου τους με μηνιαίες καταβολές σε βάθος χρόνου, και στην περίπτωση που δεν μπορούν, το μισθώνουν υποχρεωτικά δια του ΟΠΕΚΕΠΕ και το μίσθωμα παγαίνει στη δόση του δανείου.
Μ' αυτό τον τρόπο περαιώνουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος για τους αγρότες και εξασφαλίζουμε το κλίμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έχουν ανάγκη οι αγρότες για να προχωρήσουν στο μέλλον απαλλαγμένοι από τα βάρη του παρελθόντος. Πρέπει να πάμε μπροστά βλέποντας μπροστά".