Ένα καπέλο για έναν φίλο – αρκούδο!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

iev arkoudos

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ι. Σαφαρίκα – Ι. Μπαρμπαρούση μαζί με τη νηπιαγωγό τους Μ. Σταυριανίδου μετά την ξεκούραση των χριστουγεννιάτικων διακοπών ξεκίνησαν με νέα ορμή τις εκπαιδευτικές "εξορμήσεις"!

Έτσι, στις 10 Ιανουαρίου 2014 επισκέφτηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και παρακολούθησαν την εκπαιδευτική δράση "Θέλω πίσω το καπέλο μου", βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Jon Klassen. Μέσα σε ατμόσφαιρα κεφιού αλλά και αγωνίας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη διήγηση της ιστορίας, τον μεγάλο αρκούδο που έχει χάσει το κόκκινο καπέλο του και ψάχνει στεναχωρημένος παντού να το βρει χωρίς να τα καταφέρνει ώσπου...

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα επιλέχθηκε για τα νήπια και προνήπια των Εκπαιδευτηρίων καθώς η λιτότητα του κειμένου και της εικονογράφησης του βιβλίου του J.Klassen προσεγγίζει τον τρόπο που σκέφτονται και εκφράζονται τα μικρά παιδιά. Ο λόγος είναι απέριττος, καθαρός και απόλυτα στοχευμένος σε αυτά που θέλουν, λένε και εκφράζουν. Έτσι καταφέρνει να μπει στην ψυχολογία του παιδιού και μέσω της αρκούδας να δείξει με ανάγλυφο τρόπο πώς αντιδρούν και πώς αισθάνονται όταν χάνουν ένα αγαπημένο αντικείμενο. Παρόμοια λειτουργεί και η εικονογράφηση. Είναι λιτή και επικεντρώνεται στο θέμα της ιστορίας συμπληρώνοντας αυτά που λένε τα ζώα και δίνοντας ακόμα καλύτερα το πώς αισθάνονται με το κόκκινο χρώμα να πρωταγωνιστεί, να ξεσκεπάζει το ψέμα και να αποκαλύπτει την αλήθεια και τον ένοχο!

Τα παιδιά μετά το ανατρεπτικό τέλος της ιστορίας συζήτησαν, έθεσαν τις απορίες τους, ζωγράφισαν και "φόρεσαν" διάφορα καπέλα στον πρωταγωνιστή- αρκούδο. Όπως ομολόγησαν και μόνα τους στη νηπιαγωγό τους διασκέδασαν πολύ και αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις!

"Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το προσωπικό της βιβλιοθήκης για τη φιλοξενία" αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου.