Στην έκθεση "Σχέδια – σημειώσεις, σχέδια – εκφράσεις" της Γκαλερί Παπατζίκου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

mikri forma papatzikou

Γράφει η Δήμητρα Σμυρνή

Στα εγκαίνια της έκθεσης "ΣΧΕΔΙΑ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΣΧΕΔΙΕΣ-ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ", στη Γκαλερί Παπατζίκου, χθες 17/1/ '14 -η οποία έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και 15/2/ '14 -είχες την ευκαιρία να δεις έργα δεκαέξι καλλιτεχνών, οι οποίοι καταθέτουν σχέδια και σημειώσεις τους, δείχνοντας στο κοινό ότι η Τέχνη, πέρα από την τελική της μορφή, περνά από διάφορα στάδια. Εκείνο της έμπνευσης, της πρώτης μορφής, της ημιτελούς και της τελικής ολοκλήρωσης.

Όντας τα εκθέματα πολλά και σε μικρό μέγεθος τα περισσότερα, ίσως δεν εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη με την είσοδό του. Αν όμως σταθεί ξεχωριστά μπροστά στο καθένα, με την πρόθεση να τα δει ουσιαστικά, τότε θα ανακαλύψει τεχνικές και εκφράσεις ενδιαφέρουσες.

Το χθεσινό βράδυ, στα εγκαίνια, το κοινό είχε την τύχη να είναι παρών ένας από τους καλλιτέχνες της έκθεσης, ο κ. Χάρης Κοντοσφύρης, οδηγός και αναλυτής για όσους του το ζητούσαν. Πέρα από τα δικά του έργα, ο κ. Κοντοσφύρης είχε τη διάθεση να σταθεί με προσοχή και σεβασμό μπροστά στα έργα και των υπόλοιπων συναδέλφων του, αναλύοντας και αποκωδικοποιώντας τεχνικές και συμβολισμούς.

Έτσι, ξεκινώντας από κλασικά σχέδια με μολύβι η μελάνι, μπορούσες να περάσεις σε καινοτόμες τεχνικές, όπως η χρήση του τσιμέντου ως πρώτης ύλης ή σε σύνθετες εκφραστικές δυνατότητες στη χαρακτική ή και στην πολυσημία του κολάζ.
Ατμοσφαιρικά σχέδια του Χρόνη Μπότσογλου, «τσιμεντένια» πουλιά, αποτυπωμένα στο χαρτί, του Χάρη Κοντοσφύρη, καυστικά σχέδια του Γιώργου
Τσακίρη, που αντανακλούν στιγμές της εργασιακής του καθημερινότητας, είναι μερικά από τα έργα στα οποία αναφέρεται κανείς, όχι επιλεκτικά αλλά ενδεικτικά. Άλλωστε ο κάθε καλλιτέχνης έχει τη δική του οπτική και τη δική του εκφραστική γραφή.

Συνολικά συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κώστας Ανανίδας-Μιχάλης Αρφαράς-Γιάννης Βαλαβανίδης-Βαγγέλης Δημητρέας- Λίνα Δημητροπούλου-Κλεοπάτρα Δίγκα-Κυριάκος Κατζουράκης-Χάρης Κοντοσφύρης Γιώργος Μήλιος-Κυριάκος Μορταράκος-Χρόνης Μπότσογλου-Κωνσταντίνος Πάτσιος- Ξενής Σαχίνης-Κωστής Τριανταφύλλου-Γιώργος Τσακίρης-Μανώλης Χάρος.

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση με την ευθύνη του κριτικού Τέχνης Χρήστου Θεοφίλη, ο οποίος δηλώνει: «εκείνο που καθορίζει την κοσμοθεωρία του καλλιτέχνη είναι όχι το τι δια λόγου υποστηρίζει, αλλά με ποιανού μάτια βλέπει τον κόσμο».

https://www.facebook.com/alithersis