ΚΕΔΕ: Ζητεί διετή αναστολή του ειδικού τέλους ταφής για τα σκουπίδια

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

kadoi

Τη διετή αναστολή του επιβολής του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων ζήτησε το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κατά τη σημερινή συνεδρίασή του. Σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν.4042/12 προβλέπεται επιβολή ειδικού τέλους ταφής των αποβλήτων που οδηγούνται στην τελική διάθεση, ύψους 35 ευρώ ανά τόννο, ποσό που θα αυξάνεται κατά πέντε ευρώ ανά τόννο και ανά έτος με ανώτατο όριο το ποσό των 60 ευρώ.

Η ΚΕΔΕ κάνει λόγο για άμεση και με αυθαίρετο τρόπο (καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ) εφαρμογή του τέλους ταφής, που αντιβαίνει στον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, εξοντώνει οικονομικά τους φορείς διαχείρισης και επιβαρύνει δυσβάστακτα τους πολίτες.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος χαρακτήρισε παραδοξότητα το γεγονός ότι η χώρα, ενώ έχει την υποχρέωση να εκπονήσει το στρατηγικού χαρακτήρα «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων», στη βάση του οποίου θα πρέπει να δομηθούν οι πολιτικές διαχείρισης, ξεκινά ανάποδα με την επιβολή του τέλους ταφής.

Όπως σημειώθηκε, το ΥΠΕΚΑ, ενώ έχει την υποχρέωση να έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό αυτό έως τις 31/12/13, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τα κείμενα στρατηγικής λίγες μόλις ημέρες πριν. Συγκεκριμένα τα Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 17/12/13 και το Εθνικό Σχέδιο πρόληψης παραγωγής αποβλήτων στις 19/12/13, τη στιγμή που η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου».

Επίσης, η ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το καθεστώς λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), για τους οποίους έχει ζητηθεί παράταση του χρόνου συγχώνευσής τους κατά δύο έτη, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα υποδομών διαχείρισης, τη στιγμή που σε διυπουργικό επίπεδο έχει σχεδιαστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, υπογράμμισε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, «θεωρούμε παράδοξο το να επιβληθεί τέλος ταφής όταν η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, η μετεξέλιξη των φορέων διαχείρισης και τα έργα διαχείρισης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

πηγή: www.naftemporiki.gr