Φορολογία 13% από το πρώτο ευρώ στο καθαρό αγροτικό εισόδημα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

agrotis

Δεν ισχύει πια η φορολόγηση βάσει του τεκμαρτού αγροτικού εισοδήματος και για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που δεν θα υπαχθούν στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Όλοι θα φορολογούνται με ποσοστό 13% επί των καθαρών εσόδων τους. Αυτό ανακοίνωσε σε αγροτοσυνδικαλιστές από διάφορες περιοχές ο ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

«Ο κ. Θεοχάρης μας είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι όσοι έχουν αγροτικό εισόδημα θα πρέπει να βάζουν σε μία κούτα τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους και σε μία άλλη κούτα τα τιμολόγια των δαπανών τους και κάθε έξι μήνες να κάνουν συγκεντρωτική λίστα και να την καταθέτουν στην εφορία. Το καθαρό εισόδημα θα φορολογείται με 13%. Τέρμα η φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που ίσχυε μέχρι τώρα» δήλωσε στο Agronews ο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται όλοι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων με συντελεστή 13%.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος αγρότης με σύνταξη των 350 ευρώ μηνιαίως, που πούλησε 300 κιλά λάδι και εισέπραξε 750 ευρώ, έδωσε όμως για λιπάσματα 150 ευρώ, θα φορολογείται με συντελεστή 13% για τα 600 ευρώ που φέρεται να έχει κέρδος. Έτσι θα κληθεί να δώσει στην εφορία 78 ευρώ. Μέχρι τώρα αυτά τα ποσά δεν φορολογούνταν. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος θα φορολογηθεί και το χωραφάκι που έχει ο παππούς του παραδείγματος. Το ίδιος ισχύει για όλους τους παραγωγούς προϊόντων, ετεροεπαγγελματίες όπως δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, μικροεπιχειρηματίες κλπ που δεν συμπληρώνουν τα κριτήρια για υπαγωγή στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμα στους αγροτοσυνδικαλιστές ότι θα υπαχθούν στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων όλοι όσοι εισπράττουν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ ετησίως ή και έχουν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ έστω κι αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι. Θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία, ώστε να μη χάνουν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα ή τη σύνταξη τους.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοχάρης δεν αποδέχθηκε το αίτημα να καταστεί μεταβατικό έτος το 2014. Είπε όμως ότι θα υπάρξει ελαστικότητα σε κάποια θέματα όπως όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν τη γη τους μπορούν να το κάνουν πριν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε έναρξη επαγγέλματος. Επίσης θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ σε όσους θα καθυστερήσουν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος.

πηγή: www.agronews.gr