Αστέρια & άνθρωποι: Εισαγωγή στην Αστροφωτογράφιση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ

asteria

Συνεχίζεται η σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.

Η επόμενη ομιλία του επιτυχημένου κύκλου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 20:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών και θα έχει τίτλο: «Εισαγωγή στην Αστροφωτογράφιση». Ομιλητής θα είναι ο κ. Γιώργος Αλεξίου, Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και ερασιτέχνης αστρονόμος.

Βιογραφικό ομιλητή

Ο Γιώργος Αλεξίου γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1971. Το 1989 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε το 1993 ως αξιωματικός του Τεχνικού Σώματος. Το 1996 εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ απ' όπου αποφοίτησε το 1999.

Ασχολείται με την ερασιτεχνική αστρονομία από το 2007 οπότε και έγινε μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου. Διαθέτοντας στοιχειώδη εξοπλισμό παρατήρησης (τηλεσκόπιο και ισημερινή βάση), ασχολείται περιστασιακά εδώ και δύο χρόνια με αστροφωτογράφιση με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (DSLR).
Κατοικεί στη Βέροια και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά.

Πρόληψη Ομιλίας

Γενικά περί αστροφωτογράφισης - σε τί διαφέρει από τη «συμβατική» φωτογράφηση.

Λίγα ιστορικά στοιχεία - Ποιοι έβγαλαν τις πρώτες αστροφωτογραφίες.

Ποιος είναι ο βασικός - απαραίτητος εξοπλισμός για την αστροφωτογράφιση.

Ιδιαίτερες απαιτήσεις - δυσκολίες αστροφωτογράφισης.

Τρόποι σύνδεσης της φωτογραφικής μηχανής με το τηλεσκόπιο.

Είδη αστροφωτογράφισης (ανάλογα με το είδος του εξοπλισμού και τον στόχο που φωτογραφίζουμε).

Λίγα λόγια για την επεξεργασία των αστροφωτογραφιών

Ο ρόλος τα είδη των φίλτρων στην αστροφωτογράφιση.