Δεν ικανοποιεί ο ρυθμός των εξαγωγών κομπόστας ροδάκινου τους μεταποιητές

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

kompostarodakino87876 1

Μη ικανοποιητικούς χαρακτηρίζουν οι μεταποιητές συμπύρηνου ροδάκινου τους ρυθμούς των φορτώσεων των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν στον ΑγροΤύπο, κύκλοι της αγοράς μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2013 υπήρξε ομαλή ροή αλλά η κατάσταση άλλαξε από αρχές Νοεμβρίου του 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μια από τις αιτίες αυτής της μεταστροφής είναι το υψηλό κόστος παραγωγής που επηρεάζει ανάλογα και την τιμή πώλησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ τα αποθέματα αυτή την περίοδο είναι χαμηλά και δεν προβλέπεται να έχουμε «πιέσεις» αποθεμάτων την άνοιξη αφού η παραγωγή το 2013 ήταν ως γνωστό μειωμένη σε ποσοστό 50% περίπου. Στο παραπάνω γεγονός έρχεται να συνδράμει επίσης και η μειωμένη παραγωγή (σε αντίστοιχο ποσοστό με τη χώρα μας) στην Αργεντινή και τη Χιλή που αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥπΑΑΤ σχετικά με την καλλιέργεια και την μεταποίηση συμπύρηνου ροδάκινου για το 2013, ειδικά φέτος, διαπιστώθηκε ότι έλειψε η παραγωγή όψιμων ποικιλιών με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια ανισορροπία στην ομαλή προσφορά της πρώτης ύλης προς τη μεταποιητική βιομηχανία. Επίσης άλλη σημαντική διαπίστωση είναι το γεγονός του πολυκερματισμού των διαχειριστών της πρώτης ύλης που οφείλεται κυρίως στη μείωση του αριθμού των ενεργών Οργανώσεων των παραγωγών.

Το 2013 η τιμή της πρώτης ύλης «άνοιξε» στα 0,32 ευρώ/κιλό και κυμάνθηκε μέχρι τα 0,35 ευρώ/κιλό για τη κομπόστα και τους κύβους, ενώ τα μεταφορικά επιβάρυναν τις μεταποιητικές βιομηχανίες. Η τιμή της πρώτης ύλης για την παραγωγή χυμού κυμάνθηκε από 0,16 – 0,18 ευρώ/κιλό, παραδοτέα στη βιομηχανία.

πηγή: www.agrotypos.gr