Ο δρόμος για τη Βεργίνα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

Του Δημήτρη Μούρνου

Πολύ συζήτηση έγινε στην τελευταία ημερίδα των αρχαιολόγων για το δρόμο Βέροια – Βεργίνα από πολιτικούς παράγοντες και μη.

«Έχουμε την ευθύνη να παραδώσουμε ένα αρτιότερο οδικό δίκτυο για τη Βεργίνα. Είναι η δέσμευσή μας», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης. Δεν έχει βαρεθεί να επαναλαμβάνεται και να αυτοδιαψεύδεται. Μοιάζει να ζει κατά διαστήματα σε άλλο τόπο και να επανέρχεται στην πραγματικότητα όταν συμβαίνουν γεγονότα.

Είμαστε αυτοί που εφτά χρόνια τώρα, τέσσερα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας και τρία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας επαναλαμβάνουμε επίμονα ότι μία από τις προτεραιότητες της περιοχής μας είναι ο δρόμος για τη Βεργίνα.

Η πρότασή μας σκόνταφτε πάντα στην απουσία βούλησης και στην απραξία του αντιπεριφερειάρχη,  ο οποίος αδυνατούσε μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει την ανάγκη ένταξης έστω και αυτού του έργου στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Τώρα ξυπνά από το λήθαργο. Δέχεται, κάτω από την πίεση των αρχαιολόγων και άλλων παραγόντων που έλαβαν μέρος στην ημερίδα, τη σημασία του και δηλώνει «έχουμε την ευθύνη να…».
Όχι κύριε Καραπαναγιωτίδη! Αυτήν τη στιγμή έχετε την τεράστια ευθύνη που αυτό το έργο δεν έχει υλοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια που διοικείτε την Ημαθία. Ο καιρός των προγραμματικών δηλώσεων έχει περάσει. Τώρα είναι η εποχή του απολογισμού. Και σ’ αυτό το ζήτημα δυστυχώς δεν έχετε να παρουσιάσετε τίποτα το σημαντικό.

Αλλά και πάλι να παραπλανήσει προσπαθεί, αφού ξέρει πολύ καλά ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει όταν ούτε μελέτη υπάρχει, ούτε έχει εντάξει το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας.

Ως πότε θα ξεγελά με ανέξοδες υποσχέσεις και ως πότε θα εμποδίζει την όποια δυνατότητα ανάπτυξης με την αδράνειά του;

Η αλήθεια είναι μία. Η Ημαθία λάμπει διά της απουσίας της στη θεματολογία και στον προγραμματισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και  η ευθύνη δεν είναι μόνο του οικείου αντιπεριφερειάρχη αλλά και συνολικά της διοίκησης και του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα που είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Γι’ αυτούς, το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που πρόσφατα κατέθεσε και ψήφισε μόνη της η πλειοψηφία, κρίθηκε ότι έπρεπε να καταναλωθεί σε συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις ανά τον κόσμο και σε εκδόσεις πολύχρωμων εντύπων. Δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι από τα πρώτα που χρειάζονται είναι οι υποδομές και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων.  Κάτι που πολύ καλά κατάλαβαν και παρουσίασαν οι διοργανωτές της ημερίδας.