Ήθος, αλληλεγγύη, ειλικρίνεια και αλήθεια ως απαραίτητα στοιχεία πολιτικού πολιτισμού και εξόδου από την κρίση

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

papagiannis

Του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη Υποψηφίου Δημάρχου Βεροίας

Το παρόν προσωπικό των αιρετών του πολιτικού βίου δεν εκπληρώνει επιτυχώς το στόχο του, απέτυχε και δη παταγωδώς. Πορευτήκαμε επί πολλά έτη με εσφαλμένες νοοτροπίες και πρακτικές. Ευθυνόμαστε, εν μέρει, οι πολίτες για τις επιλογές προσώπων που εκλέξαμε. Πρωταρχικώς και κυρίως, όμως, ευθύνονται όσοι εκλεγμένοι καπηλεύτηκαν ποικιλοτρόπως την εμπιστοσύνη των πολιτών, ιδίως αυτοί που άσκησαν πολιτική για μακρό χρονικό διάστημα, κατʼ επάγγελμα και κατʼ εξακολούθηση, που θα λέγαμε με νομική ορολογία, με στόχο την μακρόχρονη αγκίστρωση στην εξουσία και τα οφέλη της. Ίση και μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι αυλές και οι αυλικοί, τα πολιτικά δεκανίκια ή «εξαπτέρυγα» και οι, τυχόν, όψιμοι φορείς «δακτυλιδιών» νυν και τέως «αρχόντων». Μεγίστη ευθύνη φέρουν οργανωμένα συμφέροντα, συντεχνίες και κακομαθημένες ομάδες «κολλητών», που ενίοτε ελάχιστα απέχουν από τον εγκληματικό υπόκοσμο.

Οι ανωτέρω πίεσαν και πιέζουν υπέρ δόλιων και ιδίων σκοπών και σε βάρος του κοινού συμφέροντος, της πλειοψηφίας των πολιτών και του δημοσίου οφέλους. Το χειρότερο δε είναι ότι αυτοί βρίσκουν ενίοτε ευήκοα ώτα στους αιρετούς «άρχοντες». Οι τελευταίοι πολλές φορές θυσίασαν και θυσιάζουν στο βωμό των προσωπικών (μωρο)φιλοδοξιών και σκοπιμοτήτων το κοινό καλό, προκρίνουν αλλότρια συμφέροντα και αδιαφορούν για την προοπτική του τόπου και την αλληλεγγύη της κοινωνίας.

Η κατάσταση σε οικονομία, κοινωνία, πολιτική και ποιότητα ζωής επιδεινώνεται. Η κρίση λαμβάνει, δυστυχώς, στοιχεία μόνιμου χαρακτήρα και η έξοδος από αυτή δεν είναι ορατή. Θέλουμε να αλλάξουμε και να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία; Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ναι. Σίγουρα λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες, πρακτικές και συμπεριφορές του παρελθόντος, οι οποίες μας οδήγησαν εδώ. Σίγουρα πρέπει να αλλάξουμε τα πρόσωπα, που μας οδήγησαν εδώ και τους «αυλικούς» τους. Πρέπει να πορευτούμε με αρχές, αξίες και νέο ήθος, να ενδιαφερόμαστε για το κοινό καλό και όχι το συμφέρον των «κολλητών». Πρέπει να λέμε δημοσίως την αλήθεια και να συνεννοούμαστε με ειλικρίνεια και αγάπη για την Ελλάδα και τη Βέροια. Να απομονώσουμε τους φορείς και οπαδούς του εχθές, να εμπιστευτούμε δυναμικούς, καλλιεργημένους, άφθαρτους και φερέλπιδες συμπολίτες μας, για να φρενάρουμε τον κατήφορο και να αντιστρέψουμε την πορεία του τόπου.