Τροπολογία για αποζημίωση δενδροκαλλιεργητών από αιτίες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

rodakinia

Πρόσφορη και ουσιαστική λύση στο θέμα των αποζημιώσεων, που ταλανίζει εδώ και μήνες χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές σε ολόκληρη τη χώρα, για τις ζημιές που υπέστησαν πέρυσι οι καλλιέργειές τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, δίνει η τροπολογία που κατέθεσαν 26 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (μεταξύ αυτών και οι τρεις βουλευτές Ημαθίας) με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη.

Με την τροπολογία, που κατατέθηκε στο συζητούμενο στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα τρόφιμα, τις ζωοτροφές, την υγεία και προστασία των ζώων και άλλες διατάξεις και συγκεκριμένα στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου στο οποίο προστέθηκε η τροπολογία, προβλέπεται η δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών – και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2013 – για τις ζημιές που υπέστησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο παγετός της 17ης Μαρτίου που βρήκε τα δένδρα στο ρόδινο στάδιο της ανθοφορίας, καθώς επίσης και οι έντονες βροχοπτώσεις πριν την 15η Μαΐου οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, όλες αυτές οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ακαρπία και καρποπτώση.

Ζημιές, που δυστυχώς δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται, με συνέπεια σήμερα χιλιάδες αγροτών να βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομική δυσχέρεια, που καθιστά προβληματική τη συνέχιση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Η τροπολογία αυτή, επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης, παρέχει μια πρόσφορη λύση και ανακουφίζει τους πληγέντες παραγωγούς, καθώς αντισταθμίζει ένα σημαντικό μέρος του απολεσθέντος εισοδήματός τους. Χρειάζεται όμως παράλληλα, πρόσθεσε, να επανεξετασθεί ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί το όλο ασφαλιστικό σύστημα της πρωτογενούς παραγωγής στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη και τις κλιματικές αλλαγές, που οδηγούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα.