Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

polemiko mouseio

Ζούμε σε μία χώρα με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, αμέτρητους χώρους αρχαιολογικού/ ιστορικού ενδιαφέροντος και δεκάδες μουσεία και όμως μόνο μια μικρή μειονότητα εκμεταλλεύεται και απολαμβάνει την ευκαιρία να περιηγηθεί στις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές φύλαξης και συντήρησης της ανθρώπινης δημιουργίας και σκέψης.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η επίσκεψη του μαθητή και η γνωριμία του με το μουσείο, η εγκαθίδρυση υγιούς και εποικοδομητικής σχέσης του με το χώρο αυτόν έχει υπεισέλθει σχεδόν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του σχολείου. Με συναίσθηση λοιπόν αυτής της ευθύνης οι εκπαιδευτικοί των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας οργάνωσαν για τους μαθητές του Γυμνασίου εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ως εκ τούτου δημοφιλέστερα μουσεία της ευρύτερης περιοχής καθώς στις μόνιμες εκθέσεις του περιλαμβάνονται εκθέματα που αποτυπώνουν ολόκληρη τη νεώτερη ιστορία της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, το υλικό του μουσείου "υφαίνεται επάνω σε ένα συνεκτικό, αδιάλειπτο και πολυδιάστατο ιστορικό νήμα που επιτρέπει στον επισκέπτη να παρακολουθήσει τη μεταρσίωση του Γένους από το ζοφερό επίπεδο της διοικητικής, εθνικής και θρησκευτικής υποτέλειας στην πραγματικότητα των ανεξάρτητων δυτικοευρωπαϊκών κρατικών μορφωμάτων του 19ου και του 20ο αιώνα". Στην έκθεση αυτή φιλοξενούνται διακριτά ιστορικά τμήματα που τέμνουν εγκάρσια τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: την προεπαναστατική περίοδο, τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, τη βαυαροκρατία, τον πόλεμο του 1897, τον Μακεδονικό Αγώνα (1904–1908), τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη διεθνή ειρηνευτική δράση του Ελληνικού Στρατού και τους κοινούς αγώνες Ελλαδιτών και Κυπρίων. Τα κειμήλια της συλλογής, αφού ανασύρθηκαν από το σκοτάδι της αποθήκευσης, παραχωρήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και έγιναν κτήμα όλου του κόσμου.

Οι μαθητές του γυμνασίου περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και παρακολούθησαν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση με προσοχή! Οι παρατηρήσεις και οι ερωτήσεις τους ήταν καίριες καθώς είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα στην τάξη στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας. Με την επίσκεψη αυτή το μάθημα μεταφέρθηκε έξω από την τάξη και εμπλουτίστηκε με ποικίλο υλικό ενσαρκώνοντας και προσωποποιώντας γεγονότα και ονόματα! Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν το ειδικό και λεπτομερές αφιέρωμα στη συμμετοχή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που εκκινεί από την προετοιμασία του ελληνοιταλικού πολέμου και φθάνει μέχρι και την απελευθέρωση της χώρας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής τον Οκτώβριο του 1944. Χάρτες, γελοιογραφίες της εποχής, στολές, όπλα, χρηστικά αντικείμενα, έγγραφα, εφημερίδες, ανέκδοτες φωτογραφίες, ρουχισμός και στρατιωτικός εξοπλισμός όλων των αντιμαχόμενων παρατάξεων, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, διαγράμματα μάχης και όπλων αναβίωσαν μία εποχή όχι και τόσο μακρινή αλλά τόσο διαφορετική!

Η ξενάγηση έκλεισε εξίσου εντυπωσιακά και επιμορφωτικά για τους μθητές. Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τιμά τη Σοφία Βέμπο, την «τραγουδίστρια της νίκης», που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εμψυχώνοντας με τα τραγούδια της λαό και στρατό εκθέτοντας μια μοναδική συλλογή ενθυμημάτων της όπως αυθεντικά προσωπικά της κειμήλια, σπάνιες παρτιτούρες, δίσκους γραμμοφώνου, θεατρικά κοστούμια/καθημερινά φορέματα, κοσμήματα, χειρόγραφα, θεατρικά προγράμματα, ανέκδοτες φωτογραφίες, αποκόμματα τύπου και πολλά ακόμα αντικείμενα. Μέσα από όλα αυτά οι μαθητές διαπίστωσαν ότι οι μάχες και οι πόλεμοι δεν διεξάγονται και δεν κερδίζονται μόνο στα πεδία μαχών αλλά και ότι η τέχνη έχει σπουδαία αποστολή και συνεισφορά ακόμα -ή και κυρίως- σε κρίσιμες εποχές!

Τα Εκπαιδευτήρια Βέροιας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά το προσωπικό του Πολεμικού Μουσείου για την εξαιρετική φιλοξενία!