Βρούτσης: Καμία απώλεια στις συντάξεις από το νέο τρόπο παρακράτησης φόρου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

sintaxiouxoi

Ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ δεν θα ζημιωθούν οι συνταξιούχοι, δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο νέο τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης φόρου, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα επιφέρει αυξήσεις από 27 έως και 200 ευρώ στις μηνιαίες φορολογικές επιβαρύνσεις των συντάξεων.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι οι απόμαχοι της δουλειάς όχι μόνο δεν θα έχουν μειώσεις στις συντάξεις τους, αλλά θα έχουν στο τέλος του χρόνου όφελος 1,5% λόγω της αυτόματης παρακράτησης.

Είπε ακόμα ότι ο φόρος δεν είναι καινούργιος, αλλά είναι ήδη ψηφισμένος από το 2013 και πως οι παρακρατήσεις θα γίνονται με εξορθολογισμό και δικαιοσύνη.

Ο φόρος θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», λόγω του φόρου, τα μηνιαία καθαρά ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που θα λαμβάνουν από τον Φεβρουάριο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα είναι μειωμένα κατά 2,8% έως και 7,5%.

Ωστόσο, στην τελική φορολογική δήλωση η απώλεια αναμένεται να ισοσκελίζεται με επιστροφή φόρου.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι από 1η Ιουλίου θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα εφαρμοστεί η αρχή της εισφοράς παροχής, δηλαδή οι συντάξεις θα είναι αντίστοιχες με τις εισφορές.

πηγή: www.naftemporiki.gr