Σχέδιο εξαθλίωσης - κατάρρευσης και αλλοτρίωσης του Ελληνικού Φαρμακείου

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

Του Αργύρη Φουκαλά

ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ  αποτελούν τους μεγαλύτερους τζίρους στην Παγκόσμια Οικονομία,το ίδιο και στην Ελλαδα.

Με τα όπλα ασχολούνται άλλοι όμως τελευταία πληροφορούμεθα πως εγκαταστάθηκαν και εξαγόραζαν οι πολεμικές βιομηχανιες τους Ελληνες κυβερνητικούς παράγοντες τόσα χρόνια .

Φυσικό ήταν λοιπόν το ενδιαφέρον των ντόπιων αλλά και ξένων συμφερόντων ,να στραφεί καί στο φάρμακο με την ευκαιρία της κρίσης. Ιδίως μετά το Πάρτυ της δεκαετίας του 2000 όπου με το αζημείωτο κυβερνητικοί παράγοντες επέτρεψαν όσους εμπλέκονταν στην Παραγωγή-Τιμολόγηση-Διακίνηση -Συνταγογράφηση να οργιάζουν και να καρπωθούν ένα μεγάλο μέρος του ακαθάριστου εθνικού προιόντος και των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων.

Τελευταία ‘τρύπα του ζουρνά’ σε αυτό το πάρτυ και οι φαρμακοποιοί οι οποίοι βέβαια τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχασαν τα λίγα παράλληλα κέρδη και με το παραπάνω ,αντίθεταμε τους υπολοίπους συμμετέχοντες.

Τώρα τι γίνεται όμως, που κάποιοι είχαν καλομάθει, με μοναδική διέξοδο τους την άλωση του ελληνικού φαρμακείου,διέξοδος πάλι γιά υπερκέρδη και συνέχιση της παρελθούσης αδηφάγου κατάστασης.

ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΡΟ το άνοιγμα του επαγγέλματος όχι γιατί ήταν προυπόθεση γιά εξυγίανση ,γιατί σε όλη την Ευρώπη οι περιορισμοί είναι αυστηροί,ώστε τα φαρμακεία εκεί να αποτελούν μεγάλες υγιείς οικονομικές μονάδες με άριστες καί υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καί αυτάρκεια κεφαλαίων.

Αντίθετα αυτό αποσκοπούσε στο μοίρασμα της πίτας σε ακόμα περισότερους ,μιάς πίτας που σιγά-σιγά συρικνώθηκε όπως έπρεπε άλλωστε στο μισό, έτσι που αποδυναμωμένοι όλοι μαζί να είναι εύκολη λεία στα καραδοκούντα συμφέροντα ξένα και εγχώρια.

Ελα όμως που η μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακοποιών με ίδια κεφάλαια ή ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων καί αιματηρές θυσίες κατόρθωσε να ανταπεξέλθει πλην ορισμένων βέβαια που γονάτισαν δεν άντεξαν καί έκλεισαν τελικά.

Αυτοί όμως ήταν λίγοι, χάλασε λοιπόν η συνταγή...έτσι σήμερα 

...περάσαμε στο plan Β,αφού έπεσε ο φερετζές της Τρόικας, γίνεται δεύτερη απόπειρα από τα ίδια υπουργεία κατόπιν πιέσεων αλλά καί εξαγοράς συνειδήσεων.Είναι το τελειωτικό κτύπημα που θα ανοίξει τον δρόμο για να περάσει στα χέρια των ολίγων ισχυρών η Διακίνηση καί Πώληση ταυτόχρονα του φαρμάκου στην Ελλάδα...

ΕΡΓΑΛΕΙΑ: 1] Τα Μη Υοπχρεωτικά ΣΥνταγογραφούμενα Φάρμακα ,ένα κομάτι τζίρου που αφήνει σήμερα ρευστό στο δοκιμαζόμενο και φεσωμένο από τον ΕΟΠΥΥ φαρμακείο ,να δοθούν στα Σουπερ Μαρκετ-πολυκαταστήματα αλυσίδων φαρ.εταιρειών ,παραφαρμάκων και όποιον προαιρείται,δημιουργόντας παράλληλα καί ¨συν τω χρόνω¨μονοπωλειακή κατάσταση και απόλυτο έλεγχο των απελευθερωμένων [Β’στάδιο] τιμών .

Η εμπειρία από τα βρεφικά γάλατα είναι πολύτιμη.Οχι μόνο δεν έπεσαν οι τιμές τους μπαίνοντας στα Σ.Μ.,αλλά αλλόφρονοι γονείς αναζητούν ¨μη κινήσιμα¨για τα Σ.Μ. γάλατα ξανά στα φαρμακεία διότι εκείνα δεν τους συμφέρει να τα διακινούν!!!

2] Η απαραίτητη προυπόθεση στην Ευρώπη όπου ανήκομεν ¨μόνο φαρμακοποιός να δύναται να ανοίγει φαρμακείο¨αναιρείται[σαν να μην έχουμε πληθώρα φαρμακοποιών] καί δίνεται η δυνατότητα καί σε μη φαρμακοποιούς καραδοκούντες ¨βλ.Σ.Μ.,αλυσίδες πολυεθνικών ακόμη και φαρμ.εταιρείες [γιά πλήρη έλεγχο] με γνωστές τις επιπτώσεις στην υγεία αλλά καί την τσέπη του Ελληνα ασφαλισμένου αλλά και των ασφ.ταμείων...

3] Μείωση του Ποσοστού Κέρδους [θανατηφόρο κτύπημα] ,όταν σήμερα με τα γνωστά μέτρα και το rebate έπεσε στο  16-18% αφαιρουμένων των δαπανών λειτουργίας 10-12% αφήνει ήδη πολύ χαμηλό Καθαρό Κέρδος στον δοκιμαζόμενο και αγρίως φορολογούμενο φαρμακοποιό .

Τα ανωτέρω ένα-ένα μόνα τους δεν φθάνουν για την ικανοποίηση  των προαναφερθέντων ολιγοπωλειακών οικ.συμφερόντων . Αλλά ΟΛΑ ΜΑΖΙ θα δώσουν το τελειωτικό κτύπημα σε όσους άντεξαν ή αντέχουν μέχρι σήμερα ,ώστε η ξένη φαρμακοβιομηχανία, γιατί η εγχώρια δεν θα αντέξει και αυτή,με τους επιτήδειους εγχώριους καραδοκούντες  να ελέγχουν απόλυτα την Παραγωγή-Διακίνηση-Πώληση φαρμάκου σύντομα.

Η επίσκεψη στο Ισραήλ πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου και η άμεση ανακοίνωση των νέων μέτρων δεν είναι τυχαία. Ανάλογη απόπειρα έγινε και επί Μόσιαλου το 2011..

Και βέβαια οι επιπτώσεις από τις σχεδιαζόμενες ολιγοπωλειακές καταστάσεις θα έχουν άμεση επίπτωση στους Ελληνες ασφαλισμένους και θα χαθεί άμεσα η άτυπη διαμορφωθείσα πρωτοβάθμια περίθαλψη που παρέχεται από τους φαρμακοποιούς στα  σημερινά φαρμακεία στους πολίτες και η παραδοσιακή επαφή  ασθενούς-φαρμακοποιού έναντι των απρόσωπων ψυχρών πολυεθνικών φαρμακείων ή των Σ.Μ.drugstores.

Για τους φαρμακοποιούς ξεκινάει ο υπέρ πάντων αγών για να μην επιδεινωθεί και συνεχισθεί η σημερινή ανθρωπιστική κρίση από τα υπόλοιπα ¨μέτρα¨στον χώρο.