Μητροπολίτης: "Το έργο των αρχαιολόγων μας κάνει περήφανους"

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

mitropolitis imerida arxaiologias

Την ικανοποίησή του για το έργο που υλοποιούν στις εκκλησίες της Βέροιας οι αρχαιολογικές υπηρεσίες εξέφρασε στην ημερίδα του Σαββάτου ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμονας. Συγκεκριμένα τόνισε:

"Με πολλή χαρά χαιρετίζω τη νέα αυτή πρωτοβουλία της 17ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση της κ. Αγγελικής Κοτταρίδη να παρουσιάσει στον λαό της Ημαθίας το πολύπλευρο και πολύ σημαντικό έργο πού έχει επιτελέσει την τελευταία διετία, αλλά και τις προτάσεις της για τα νέα έργα και τις δράσεις πού σχεδιάζει και προγραμματίζει για τα επόμενα χρόνια.

Είμαστε ευτυχείς γιατί ἡ περιοχή μας, η Ημαθία, δεν είναι μόνο πλούσια σε σημαντικά μνημεία του παρελθόντος, οπό τη Σχολή του Αριστοτέλη στη Μίεζα μέχρι τους βασιλικούς τάφους και το βασιλικό ανάκτορο των Αγών, και από την παλαιά Μητρόπολη της Βεροίας μέχρι την Εκκλησία του Χριστού και τις αναρίθμητες βυζαντινές και μεταβυζαντινές Εκκλησίες της Βεροίας, αλλά και γιατί τα τελευταία χρόνια ανασκάπτονται, συντηρούνται, αναστηλώνονται και αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο τα μνημεία της, έτσι ώστε να εντάσσονται οργανικά στο οικιστικό περιβάλλον, και να μετατρέπονται από αναξιοποίητα λείψανα του παρελθόντος σε πόλο έλξεως τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής μας.
Η εξέλιξη αυτή που οφείλεται στη σχεδιασμένη και εξαίρετα μελετημένη αξιοποίηση τους, χάρη στους αρχαιολόγους μας, που διαθέτουν και όραμα και την επιστημονική επάρκεια και την θέληση να το υλοποιήσουν σε αρμονική συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλεως και του νομού μας, συμβάλλει όντως σε μία δύσκολη εποχή στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας και μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα για τις προοπτικές αναδείξεως του πλούτου πού μας κληροδότησαν οι πατέρες μας με τρόπο ανάλογο της αξίας τους και των προσδοκιών μας.
Ιδιαιτέρως θέλω να εκφράσω την χαρά και τις ευχαριστίες μου για το έργο που επιτελεί η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε πολλές εκκλησίες της Βεροίας, και κυρίως για το σπουδαίο έργο που επιτελεί στην Παλαιά Μητρόπολη, με την ολοκλήρωση του οποίου θα αναδειχθεί η μοναδικότητα του λαμπρού αυτού μνημείου της μεταβυζαντινής περιόδου.

Γι αυτό και θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Προϊσταμένη και των δύο Εφορειών, την κ. Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία, παρά την μεγάλη επιστημονική και διοικητική ευθύνη που έχει επωμισθεί, ανταποκρίνεται άριστα στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της θέσεώς της, και τούς άξιους συνεργάτες της, και να ευχηθώ να συνεχισθεί με την συμπαράσταση και του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματέως του, κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία με πολύ ενδιαφέρον πάντοτε παρακολουθεί και στηρίζει την ανάδειξη των μνημείων και του πολιτισμού της Ημαθίας και την δράση της τοπικής Εκκλησίας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, και της είμαστε ευγνώμονες γι αυτό, εύχομαι, λοιπόν, να συνεχισθεί το έργο των δύο Εφορειών αειφόρα, κάνοντάς μας όλους περήφανους".