Καραμπατζός: "Θετική εξέλιξη για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΝΑΟΥΣΑ

karampatzos sin typou

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Πάρκου στο όρος Βέρμιο στα διοικητικά όρια των Δήμων Νάουσας, Βέροιας, Εορδαίας, ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Καραμπατζός έκανε την ακόλουθη δήλωση.

"Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο, συνολικής ισχύος 465 MW, είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι έγιναν στο σύνολό τους αποδεκτές οι σημαντικές παρατηρήσεις και επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στην απόφαση που λάβαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο (Αρ.απόφασης 274/30-7-2013) και αφορούν ειδικότερα τη μείωση του αριθμού των ανεμογεννητριών κατά 15 (από 74 μειώθηκαν 59) και σε απόσταση πάνω από 3 χιλιόμετρα από την περιοχή όπου προβλέπεται να γίνουν οι νέες επενδύσεις τουριστικής ανάπτυξης στα "3-5 Πηγάδια", την προστασία της χλωρίδας, της πανίδας, του υδροφόρου ορίζοντα, τις διανοίξεις νέων δασικών δρόμων κλπ. (σύμφωνα και με την εμπεριστατωμένη μελέτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και τις παρατηρήσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Νάουσας). Οφείλω επίσης να εξάρω τη θετική ανταπόκριση και γνωμοδότηση της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (Αρ.απόφασης 107/4-9-2013) στη συνεδρίαση της οποίας παραβρέθηκα και υποστήριξα τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες και έγιναν αποδεκτές. Για όλα αυτά γίνεται ειδική αναφορά στην Υπουργική Απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του Υπουργού κ. Ι. Μανιάτη. Επίσης, καθοριστική συμβολή στην προώθηση του θέματος είχε και ο περιβαλλοντολόγος-συνεργάτης του Δήμου μας κ. Αντώνης Γρηγορόπουλος, τον οποίο οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα.

Η ολοκλήρωση του έργου και η λειτουργία του Αιολικού Πάρκου στα όρια του Δήμου Νάουσας, θα αποφέρει αξιόλογα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, γεγονός πολύ σημαντικό στις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει ο τόπος μας.