Ενεργειακή αυτονομία στα δημοτικά κτίρια, αειφόρος παραγωγική ανάπτυξη, ουσιαστικός πολιτικός λόγος και πρόκριση του δημόσιου συμφέροντος στο Δήμο Βέροιας

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

papagiannis

Του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη, Υποψηφίου Δημάρχου Βεροίας

Το σύνολο των κτισμάτων που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο Βέροιας είναι σκόπιμο να καταστούν άμεσα αυτόνομα ενεργειακά. Με δημόσιο διαγωνισμό ο Δήμος Βέροιας και μηδενική δαπάνη εφόσον προκριθεί η ανάθεση της διαχείρισης σε ανάδοχο, ο οποίος θα καλύψει τη δαπάνη του έργου, ο Δήμος μπορεί να απαλλαγεί άμεσα από το κόστος ηλεκτροδότησης και οι δημότες να δεχθούν χειροπιαστή μείωση αντίστοιχων δημοτικών τελών. Σε περίπτωση σύμπραξης Δήμου και ιδιωτών ο Δήμος μπορεί να συνεκμεταλευθεί τα έσοδα του έργου προς όφελος του ταμείου του Δήμου, δια της είσπραξης οικονομικών ωφελημάτων από την πώληση ρεύματος ή τυχόν περαιτέρω ενίσχυσης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού περιοχών της Βέροιας, με συνεκτίμηση εξόδων υπέρ τρίτων και μελέτη σε βάθος εικοσαετίας. Ο Δήμος θα καταστεί αυτόνομος ενεργειακά και οι πολίτες θα απολαμβάνουν ποιοτικότερες δημοτικές υπηρεσίες, μείωση δημοτικών τελών και νοικοκύρεμα του πάσχοντος σήμερα ταμείου του Δήμου.

Παράλληλα πρέπει τώρα να ασκηθούν δυναμικές πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις για το αυτονόητο, ήτοι την άμεση σύνδεση της Βέροιας με τον παρακείμενο αγωγό φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο μπορεί να καταστεί ένα πρώτο μέσο άμεσης αντιστροφής της κρίσης για τη Βέροια και την Ημαθία. Πρέπει να δράσουμε δυναμικά για τη σύνδεση της Βέροιας με τον αγωγό φυσικού αερίου ώστε εφάπαξ να λυθούν ενεργειακά θέματα, να εργαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι του τεχνικού κλάδου, να κινηθεί ρευστό χρήμα στην περιοχή μας, να προστατευθεί το περιβάλλον από ρύπους και να σωθούν τα δάση από την αλόγιστη υλοτόμηση.

Ο Δήμος Βέροιας δύναται και θα καταφέρει να καταρτίζει σοβαρά και μακρόπνοα προγράμματα που θα δημιουργούν πλούτο, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ευημερία. Πρέπει να παύσει να είναι σε πολιτική αφασία, παρακολουθώντας αμέτοχος τις εξελίξεις, και να «διαχειρίζεται» μια μίζερη και κοντόφθαλμη καθημερινότητα.

Οφείλουμε ως σοβαροί πολίτες να παύσουμε να συζητάμε για πρόσωπα, «υπόγειες» κινήσεις, «συμμαχίες» υποψηφίων, ίντριγκες και άλλα ουσιαστικώς φαιδρά και επικίνδυνα για το παρόν και μέλλον του τόπου. Πρέπει τώρα να μιλήσουμε για προτάσεις, ιδέες, προγράμματα και δράσεις για το μέλλον της Βέροιας σε αναπτυξιακό και σοβαρό προσανατολισμό. Να μιλήσουν όσοι ενδιαφέρονται για την ψήφο των πολιτών με δημόσιο λόγο και δη άμεσα. Επίσης όσοι μας συνήθισαν εδώ και πολλά έτη, ώστε κάποιοι να πιστέψουν ότι αυτό είναι η πολιτική, στο ψέμα, τη λάσπη, την πολιτική συκοφαντία, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τον ευτελισμό του πολιτικού λόγου και βίου να απομονωθούν πολιτικά και να καταδικαστούν κοινωνικά. Στόχος μας πρέπει να είναι το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον και όχι οι επιδιώξεις διαφόρων ομάδων, παρεών της κακιάς ώρας και συντεχνιών, που υποθήκευσαν και καταστρέφουν ακόμα την πατρίδα. Άλλοι Δήμοι της χώρας υλοποιούν ήδη τέτοιες δράσεις, απολαμβάνουν ετήσια οφέλη πολύ μεγάλων ποσών, απασχολούν εργαζόμενους και βραβεύονται από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς για την ευρηματικότητα, την αειφόρο προοπτική και την προαγωγή ευημερίας και πολιτισμού. Εμείς εδώ στη Βέροια τι περιμένουμε;