Αρχές Φεβρουαρίου οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

synant-elga-090114

Η επίσπευση των διαδικασιών από τον ΕΛΓΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατό στους αγρότες στην περιοχή της Νάουσας, που οι παραγωγές τους επλήγησαν από τη πρωτοφανή χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουνίου, ήταν ο σκοπός της συνάντησης που είχε Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός το πρωί της Πέμπτης (9-1) στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Ο κ. Καραμπατζός, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για αγροτικά θέματα κ. Παύλο Αδαμίδη, ενημερώθηκε εκτενώς για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το ζήτημα καταβολής των αποζημιώσεων, από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ημαθίας-Πέλλας, κ. Μιχ. Κουνδουρά, την επόπτρια εκτιμήσεων, κ. Αλεξάνδρα Καρακώστα και την προϊσταμένη του τμήματος εκτιμήσεων κ. Μαρία Παππά. Τόνισε τις τεράστιες δυσκολίες που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες στο διευρυμένο δήμο Νάουσας, και την αναγκαιότητα να καταβληθεί άμεσα έστω και μέρος των αποζημιώσεων στους παραγωγούς ώστε να καλύψουν βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες.

Τα στελέχη του ΕΛΓΑ, είπαν ότι δεν εφικτό σε αυτή τη φάση να πληρωθεί μέρος των αποζημιώσεων με τη μορφή προκαταβολής, ότι η διαδικασία εκτιμήσεων και η συμπλήρωση των σχετικών δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και την έλλειψη προσωπικού, και ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να πληρώνονται οι 3.741 παραγωγοί της Νάουσας που υπέβαλλαν στον ΕΛΓΑ μέχρι 11/10/2013 δηλώσεις ζημιών. Ο κ. Καραμπατζός, ζήτησε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα και να συντομευθούν οι τυπικές ενέργειες ώστε να πληρωθούν οι αγρότες, από το εισόδημα των οποίων στηρίζεται σε πολύ μεγάλο μέρος η αγορά και η τοπική οικονομία.