Εβδομάδα κατά του καπνίσματος στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αφορμή την εβδομάδα κατά του καπνίσματος, οι μαθητές της Δ΄τάξης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας  με τη βοήθεια της δασκάλας  τους, Καρλή Κωνσταντίνας, ερεύνησαν τα χαρακτηριστικά του βλαβερού αυτού εθισμού και εστίασαν τη συζήτηση στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία μας.

Οι μαθητές με έρευνα στο διαδίκτυο ανακάλυψαν ότι η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας  στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρίες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μολονότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές, ιδιαίτερα βλαπτικές χημικές ουσίες, τα προϊόντα καπνού εξακολουθούν να πωλούνται ως νόμιμα προϊόντα. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι κανένα άλλο προϊόν με αυτές τις ολέθριες συνέπειες για την υγεία δεν κατασκευάζεται και διακινείται νόμιμα ανά τον κόσμο.

Τα στατιστικά δεδομένα που προέκυψαν σόκαραν και προβλημάτισαν τα παιδιά. Η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος έλαβε διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα ενώ 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου, καπνίζουν παγκοσμίως και  220 εκατομμύρια περίπου στην Ευρώπη (στοιχεία για το 2009).

Οι μαθητές της Δ΄τάξης ξεκίνησαν την δική τους αντικαπνιστική εκστρατεία κατασκευάζοντας απαγορευτικά σήματα κατά του καπνίσματος. Τα παιδιά με την κίνηση τους αυτή ήθελαν να κινητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και να τους αποτρέψουν από αυτή την εθιστική πράξη ενώ δεσμεύτηκαν να κάνουν και κήρυγμα στους καπνιστές γονείς και συγγενείς  τους προκειμένου να τους αποτρέψουν από τη συνήθεια αυτή!