Απειλούν με κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

farmakeio

Θέση μάχης λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί για να... υπερασπιστούν τον κλάδο τους και τις επιχειρήσεις τους έναντι της τρόικας. Η επικείμενη έλευση του κλιμακίου των αξιωματούχων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ και οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τη λειτουργία των φαρμακείων, δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στον κλάδο.

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Το είδος και η έκταση των κινητοποιήσεων θα συζητηθούν το ερχόμενο Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, σε ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων των φαρμακοποιών από όλη τη χώρα.

Αφορμή για τη συνεδρίαση και τις επαπειλούμενες κινητοποιήσεις είναι η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών και από άλλα σημεία πώλησης, εκτός των φαρμακείων, που δρομολογείται με μικρή καθυστέρηση για τον Ιανουάριο – βάσει της υπουργικής απόφασης η πώληση των σκευασμάτων θα γινόταν από τον περασμένο μήνα.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι η εν λόγω απόφαση για τα συμπληρώματα διατροφής ανοίγει τον δρόμο και για τη διάθεση άλλων Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός των φαρμακείων, με τα σούπερ μάρκετ να αποτελούν τον μεγάλο τους εμπορικό «αντίπαλο».

Στο μικροσκόπιο της τρόικας τα φαρμακεία

Ωστόσο, πίσω από τις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών για τα ΜΗΣΥΦΑ υπάρχει το μείζον θέμα των αλλαγών στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, όπως η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και η κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση φαρμακείων αλλά και η μείωση στο ποσοστό κέρδους κατά 5% που ζητούν μετ' επιτάσεως οι δανειστές της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένο να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των πιέσεων της τρόικας για τα φαρμακεία, παρότι παραδέχεται ότι οι αλλαγές που αφορούν τον κλάδο όπως προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο, περιορίστηκαν στα χαρτιά και μόνο.

Γνωρίζουν επίσης ότι το κόστος αυτών των αλλαγών είναι πολύ μεγάλο –για τον κλάδο και για την κυβέρνηση. Όπως εκτίμησε μάλιστα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «εάν προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές οδηγούνται με βεβαιότητα σε κλείσιμο τα μισά φαρμακεία της χώρας».

πηγή: www.protothema.gr