ΜΕΑ ΧΥΤΥ: Την υπογραφή για να προχωρήσει το έργο την έβαλε ο Σαμαράς, όχι ο Λιάπης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

liapis thesi12

Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας για την στάση που κράτησε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, να επισημάνουμε ότι παρά τα όσα υποστήριξε στην επίσκεψη που έκανε στον Αλιάκμονα, την υπογραφή του στην υπουργική απόφαση δεν την έβαλε. Ο Υπουργός Πολιτισμού που έβαλε την υπογραφή του για να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, σημερινός πρωθυπουργός, στις 19/1/2009. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό άρθρο εκείνης της εποχής, από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ημαθίας Γιώργο Ουρσουζίδη, στο οποίο περιγράφονται οι εξελίξεις για το έργο:

"Τον Νοέμβρη του 2005 το ΚΑΣ ομόφωνα εισηγείται στον αρμόδιο υφυπουργό του ΥΠΠΟ κ. Τατούλη την έγκριση της "θέσης 12" για εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων - χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΜΕΑ - ΧΥΤΥ) και εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση.

Τον Νοέμβρη του 2007 έπειτα από αίτημα του νέου δημάρχου Βεργίνας, το θέμα της χωροθέτησης ΜΕΑ - ΧΥΤΥ επανεξετάζεται στο ΚΑΣ, το οποίο ομόφωνα εισηγείται στον υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη την απόρριψη της "θέσης 12" και εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση.

Και η κορύφωση στο θέατρο του παραλόγου.

Τον Νοέμβρη του 2008 ο ΕΣΔΑ νομού Ημαθίας επαναφέρει το θέμα στο ΚΑΣ, προκειμένου να αλλάξει για τρίτη φορά γνώμη πάνω στο ζήτημα, και τα καταφέρνει! Ο κ. Α. Σαμαράς στις 19/1/2009 έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, εκδίδοντας νέα υπουργική απόφαση και ούτε ψύλλος στον κόρφο του, έπειτα από σχεδόν ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και πάλι (μειοψήφησε ο κ. Χατζηαγγελάκης Λ.).

Αξίζει να αναφερθεί ότι βγαίνοντας από την προτελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου αποφασίσθηκε η επιτόπου αυτοψία από την ολομέλειά του, προκειμένου να τοποθετηθεί εκ νέου για τη θεραπεία της προηγούμενης αρνητικής γνωμοδότησης του ΧΥΤΥ στη θέση 12, ανάντι του αναρυθμιστικού φράγματος απ' όπου υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και στην πύλη του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, συναντήσαμε τον πρώην υπουργό κ. Τατούλη.

Θα συμμετείχε στο επόμενο θέμα της συνεδρίασης του ΚΑΣ για τα στέγαστρα της Κυνουρίας . "Μας έχετε πολύ ταλαιπωρήσει, κύριε υπουργέ", του είπαμε, "με τις παλινωδίες σας για τη θέση 12"!

Θα μπορούσε να πει...."δεν θυμάμαι παιδιά, έχω υπογράψει τόσες και τόσες αποφάσεις...".

Και θα μπορούσαμε ίσως να τον δικαιολογήσουμε. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που η δικαιολογία είναι χειρότερη απ' την ίδια την πράξη, γιατί η απάντησή του, αλίμονο, μας άφησε άναυδους:

Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε! Αυτά τα θέματα τα χειρίστηκε άλλος!

Μα εσείς τα υπογράψατε!

Μας είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άγεται και φέρεται από τις ορέξεις του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού. Στην πρόσφατη υπογραφή και επικύρωση της νέας, τρίτης κατά σειρά, γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπιστώνουμε ότι οι ρόλοι άλλαξαν.

Δεν είναι απίθανο λοιπόν, μετά την τρίτη κατά σειρά αντιφατική απόφαση, ν' ακούσουμε κάτι ανάλογο και απ' τον νεότευκτο υπουργό πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, μόνο που στην περίπτωσή του το πράγμα γίνεται από κωμωδία τραγωδία, το '93 δεν είναι μακριά.

Απ' τον σκεπτικισμό μας αυτόν δεν μπορεί να περάσει ανεπεξέργαστο ότι δυστυχώς οι υπουργοί μας δεν έτυχε να διδαχθούν ούτε απ' τη μητέρα τους σε νεαρή ηλικία αλλά ούτε και στις γυμνασιακές και πανεπιστημιακές τους σπουδές αυτό που επαναλαμβάνεται κατά κόρον στις εκφάνσεις και σ' όλες τις δραστηριότητες της ζωής, όπου πρωτοστατεί η ευθύνη. Ότι την υπογραφή μας όλοι πρέπει να βλέπουμε καλά που την βάζουμε".