Τα Θεοφάνεια στην Μονή Καλλίπετρας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ

fota kalipetra

Η κορύφωση του εορταστικού δωδεκαημέρου για το νέο έτος 2013 έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου Καλλίπετρας. Μετά τις αγρυπνίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τελέστηκε αγρυπνία και για την εορτή των Θεοφανείων το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013 το βράδυ από τις 20:00 έως τις 01:30, ενώ ακολούθησε εορταστική τράπεζα κατά την οποία μίλησε σχετικώς με την εορτή ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Παλαμάς.

Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 το μεσημέρι στις 12:00 ξεκίνησε η πομπή από τη Μονή προς την όχθη του ποταμού Αλιάκμονα με ψαλμωδίες της Λιτής των Θεοφανείων. Αρκετοί προσκυνητές αψήφισαν το έντονο κρύο και τον δυνατό αέρα και προσέγγισαν στην όχθη. Φέτος ήταν ιδιαίτερη τιμή για την ταπεινή και ασκητική μονή της Καλλίπετρας η παρουσία του Πρωτοσυγγέλου της Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας Αρχιμ. π. Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο οποίος ανέγνωσε τον κατηχητικό λόγο του Αγίου Σοφρωνίου Ιεροσολύμων και το Ευαγγελικό ανάγνωσμα σχετικώς με τη Βάπτιση του Κυρίου. Είναι βέβαια σαφές ότι το περιβάλλον, τα νερά του ποταμού δημιουργούν άμεσο συνειρμό προς τον πραγματικό χώρο που τελέστηκαν τα ιερά γεγονότα στον Ιορδάνη ποταμό. Παρά τη μακρά διαδρομή του ποταμού Αλιάκμονα φαίνεται να είναι το μοναδικό σημείο του στο οποίο τελείται η ακολουθία του αγιασμού των υδάτων. Ο ποταμός Αλιάκμονας είναι η κινητήρια δύναμη 3 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αρδεύει πλήθος στρεμμάτων γεωργικών εκτάσεων, υδροδοτεί περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ είναι χώρος αναψυχής για περιπατητές, ερασιτέχνες ψαράδες κτλ. Περισσότερο βέβαια από όλα είναι σπουδαίος διότι σε όλη τη διαδρομή του δημιουργούντας την κοιλάδα που έμεινε ιστορικά γνωστή ως Σκήτη της Βέροιας υπήρξε χώρος ασκητών, ερημιτών και κοινοβιατών μοναχών με λαμπρή και ένδοξη πνευματική πορεία και αγιότητα.

Κατά την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα με την παρουσία σκαφών που κτυπούσαν πανηγυρικά τις κόρνες, έσπευσε κολυμπώντας ο Χαράλαμπος Ζαρογιάννης και τον ανέσυρε.

Κατά την επιστροφή παρατέθηκε τράπεζα στη Μονή προς όλους τους προσκυνητές και έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου στήριξης της Καλλίπετρας από τον πρόεδρο κ.Ν.Κόγια ο οποίος και ευχήθηκε «καλή υπομονή»!